HRVATICA U DŽIHADU: Zagrepčanka Dora zarazila se džihadizmom u Londonu!
Foto: Reuters

Otvorena istraga

HRVATICA U DŽIHADU: Zagrepčanka Dora zarazila se džihadizmom u Londonu!

Planeta -
Oputovala je 2005. u Veliku Britaniju, udala se za radikalnog islamistu i s njim otišla za Siriju

ZAGREB - Hrvatska Bezbednosno-obaveštajna agencija (SOA) sprovodi intenzivnu istragu o Dori Bilić, Hrvatici koja je pre nekoliko dana ranjena u sirijskom gradu Raki, centru džihadističke organizacije Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL), piše Jutarnji.hr.

Dora Bilić rođena je u Zagrebu i danas ima 27 godina, navodi se u šturim informacijama. Izvori Jutarnjeg tvrde da je 2005, dakle sa 18 godina, otišla u Veliku Britaniju. Takođe kažu da nije tačno da je pre nekoliko godina otišla u Gornju Maoču, sedište vehabija u Federaciji BiH, gde se udala i zatim otišla u Siriju.

U Velikoj Britaniji upoznala je radikalne islamiste i udala se za jednog. Posle nekoliko godina, sa suprugom je otišla u Siriju.

Nezvanično se saznaje da je prvu nformaciju o njenom ranjavanju dobilo Ministarstvo spoljnih poslova, koje je obavestilo policiju, a policija i pripadnici SOA obavestili su njene roditelje i detaljno ih ispitali o prošlosti njihove ćerke ne bi li sklopili mozaik o njenom kretanju i krugu ljudi s kojima se družila u poslednjih nekoliko godina.

Činjenica da je Dora Bilić indoktrinirana radikalnim islamizmom u Velikoj Britaniji i da je zatim otišla u Siriju nije neobična, konstatuje Jutarnji. Organizacije ekstremnih islamista u Britaniji veoma su jake - više stotina britanskih građana bori se u redovima ISIL, što je veliki problem za britanske vlasti. Ne samo zbog očigledne radikalizacije kod mnogobrojnog muslimanskog stanovništva, nego i zbog toga što postoji mogućnost da se neki vrate kući i tamo organizuju terorističke napade.

Irena Horak iz
Irena Horak iz

Pre nekoliko godina hrvatska javnost bila je šokirana pričom Irene Horak iz Bjelovara, koja je primila islam i udala se za Anvara al Avlakija, vođu Al Kaide na Arapskom poluostrvu. Godine 2011. on je ubijen u američkom raketnom napadu, a Irena je nastavila da širi džihadizam. Sada uređuje ćasopis Inspajer (Inspire), koji izdaje Al Kaida.

Irena Horak rođena je i odrasla u katoličkoj porodici u Bjelovaru. Trenirala je atletiku i bila odličan đak. Kao i većina vršnjaka uredno je završila fakultet, a zatim je godinu dana radila kao pedagog u zagrebačkom Đačkom domu "A. G. Matoš". Na jednoj svadbi 2009. godine zaljubila se u Britanca muslimanana. Počela je da proučava Kuran, a uskoro je prešla u islam i postala Amina.

S Avlakijem ju je spojio pripadnik danske obaveštajne službe Morten Storm. Amina je Avlakiju pisala: "Imam 32 godine i spremna sam na opasne stvari, ne bojim se ni da umrem ako Alah to od mene traži. Pristajem na sve što moram da uradimi. Želim da budem borac za veru”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track