Najnovije vesti

POSLE 30 GODINA: Jom Kipur i Kurban Bajram padaju u isti dan
Foto: Reuters

Dva velika praznika

POSLE 30 GODINA: Jom Kipur i Kurban Bajram padaju u isti dan

Planeta
20:50h
Da ne bi došlo do međunacionalnih i međuverskih incidenata, vlasti Izraela uvele su za arapske teritorije vojnu blokadu do sutra u ponoć

JERUSALIM - Veoma retko, poslednji put pre 30 godina, glavni jevrejski praznik Jom Kipur i najveći muslimanski praznik Kurban Bajram padaju istog datuma, iako su oba kalendarska izračunavanja bazirana na lunarnom sistemu, prenela je Verska informativna agencija.

Da ne bi došlo do međunacionalnih i međuverskih incidenata, vlasti Izraela uvele su za arapske teritorije vojnu blokadu do sutra u ponoć, ali su prvi put posle više godina dopustile da 500 građana Gaze koja je pod upravom ekstremističkog Hamasa, praznik proslavi u Jerusalimu, uz uslov da budu stariji od 60 godina.

Generalni inspektor policije Izraela Johanan Danino upozorio je građane da očuvaju međuverski mir i da uvažavaju verska osećanja jedni drugih.Državna služba hitne pomoći Megen David Adom dežuraće pored sinagogama i džamijama.

Verujući Jevreji tokom sutrašnjeg "sudnjeg dana" imaju obavezu da četiri puta idu u sinagogu, a da tokom dana ništa ne jedu i ne piju.Svake godine oko 2.000 građana zatraži pomoć lekara na praznik jer im pozli zbog dehidracije. Lekari su upozorili vernike da večeras, pred početak jednodnevnog posta zalaskom sunca, ne konzumiraju kafu niti hranu sa puno belančevina i ugljenih hidrata, kao bi izbegli žeđ.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...