LOVAC NA NACISTE: Našli smo 76 članova Odreda smrti, pokucajte im na vrata!
Foto: Wikipedia

Nemačka da istraži ceo slučaj

LOVAC NA NACISTE: Našli smo 76 članova Odreda smrti, pokucajte im na vrata!

Planeta -
U nacističkim logorima za ubistva je bio zadužen vrlo mali broj ljudi. Ali u posebnoj nacističkoj jedinici Einsatzgruppen svaki je član, ili gotovo svaki, bio ubica, kazao je Efraim Zurof

Centar Simon Vizental identifikovao je nekoliko desetina živih članova nacističkih odreda smrti pa sada radi pritisak na vladu kancelarke Angele Merkel da sprovede istragu, piše Independent.Jedan od najpoznatijih lovaca na naciste, Efraim Zurof, poslao je nadležnim ministarstvima listu od 76 muškaraca i žena koji su bili članovi posebne jedinice sastavljene od članova SS i policije. Jedinica je sledila nemačke vojne trupe u prvim godinama rata, posebno na istočnim frontovima, gde su proganjali i ubijali Jevreje.Prema podacima Memorijal Muzeja Holokaust u SAD, posebna nacistička jedinica koju su Nemci zvali "Einsatzgruppen", ubila je više od milion ruskih Jevreja i još desetine hiljada drugih do proleća 1943. godine."U nacističkim logorima za ubistva je bio zadužen vrlo mali broj ljudi - samo oni koji su u gasne komore puštali gas. Ali u posebnoj nacističkoj jedinici Einsatzgruppen svaki je član, ili gotovo svaki, bio ubica", kazao je Efraim Zurof.Od 3.000 članova nacističkih odreda smrti suzio je izbor na njih 1.100 te odabrao, prema godini rođenja, one najmlađe. Procenjuje se da bi njih 80, rođenih između 1920. i 1924. još mogli biti živi.

Vizental Centar, zbog strogih nemačkih zakona o poštovanju privatnosti, ne može da dobije potvrdu da li je 80 osumnjičenih uistinu još među živima.Ali, Zurof kaže da bi to za policiju i tužilaštvo trebalo biti i više nego jednostavan posao pa zato i vrši pritisak na nemačku vladu da pokrene istragu. Ministarstvo pravde potvrdilo je kako je listu naci-ubica prosledilo posebnom odeljenju koje se bavi zločinima nacista.

(Večernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track