ODAZVALI SE POZIVU SAD: Kanada se pridružuje vazdušnim udarima na džihadiste

ODAZVALI SE POZIVU SAD: Kanada se pridružuje vazdušnim udarima na džihadiste

Planeta -
Vlada je okarakterisala kanadsku misiju kao šestomesečnu antiterorističku operaciju, a premijer Harper je pozvao poslanike da u ponedeljak glasaju za taj predlog

TORONTO - Kanada se odazvala pozivu Sjedinjenih Američkih Država i učestvovaće u vazdušnim udarima na ekstremiste Islamske države u Iraku.

Premijer Kanade Stefan Harper zatražio je danas podršku parlamenta za plan o slanju borbenih aviona radi podrške borbi protiv Islamske države u Iraku, preneo je AFP.

On je, međutim, istakao da kanadski vojnici neće učestvovati u kopnenim operacijama.

Vlada je okarakterisala kanadsku misiju kao šestomesečnu antiterorističku operaciju, a Harper je pozvao poslanike da u ponedeljak glasaju za taj predlog.

Očekuje se da će plan biti odobren u parlamentu gde Harperova konzervativna vlada ima većinu mesta.

Premijer nije precizirao koliko aviona će učestvovati u operacijama, ali je naveo da je reč o borbenim avionima tipa CF-18, kao i o izviđačkim letelicama koji će biti poslati u region sa ciljem bombardovanja meta ID u Iraku.

Kanada će takođe obezbediti i humanitarnu pomoć pored toga što se već sada 26 specijalnih vojnih savetnika nalazi na severu Iraka.

Bivša kanadska vlada koju su činili liberali je odbila zahtev da pošalje vojnike 2003. godine kada su Sjedinjene Države napale Irak, što je dovelo do zahlađenja odnosa između suseda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track