TREBALO JE RANIJE DA BOMBARDUJE: Bivši ministar odbrane SAD kritikovao Obamu

Leon Paneta objavio knjigu

TREBALO JE RANIJE DA BOMBARDUJE: Bivši ministar odbrane SAD kritikovao Obamu

Planeta -
Kritikovao je Obamu jer nije ostavio deo američke vojske u Iraku, koja bi sprečila širenje džihadista Islamske države u zapadnim i severnim delovima Iraka, što nije naredio vojnu akciju kada je sirijski režim upotrebio hemijsko oružje

VAŠINGTON - Bivši američki ministar odbrane Leon Paneta kritikovao je danas američkog predsednika Baraka Obamu zbog toga što nije naredio vojnu akciju kada je sirijski režim upotrebio hemijsko oružje protiv sopstvenog stanovništva.

Paneta je, u knjizi koja će biti objavljena iduće sedmice, istakao da je zbog tog izostanka vojne akcije poslata pogrešna poruka svetu, prenela je agencija AP.

Obama je u avgustu 2012. godine rekao da će, ako Sirija upotrebi hemijsko oružje, to biti za SAD "crvena linija".

Međutim, nakon što je sirijski predsednik Bašar el Asad upotrebio hemijsko oružje koje je usmrtilo na stotine sirijskih civila, Obama nije preduzeo vojnu akciju, navodi američka agencija.

Paneta smatra da je to uništilo "američki kredibilitet".

Bivši američki ministar odbrane je, takođe, kritikovao Obamu jer nije ostavio deo američke vojske u Iraku, koja bi sprečila širenje džihadista Islamske države u zapadnim i severnim delovima Iraka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track