ŠPIRIĆ UPOZORAVA: Opozicija priprema nemire u Republici Srpskoj
Foto: Fonet/AP

Izbori

ŠPIRIĆ UPOZORAVA: Opozicija priprema nemire u Republici Srpskoj

Planeta -
Drugi čovek SNSD tvrdi da će neredi izbiti u Trebinju, odakle će biti preneseni pa Pale, u Bijeljinu i Banjaluku

BANJALUKA - Potpredsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajućeg u Republici Srpskoj, izjavio je danas da opozicija namerava da u pojedinim gradovima izazove nerede i nemire jer su "svesni da gube izbore", koji se održavaju ovog meseca.

Povod za tu ocenu Nikole Špirića je najava gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića iz opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) da će formirati nove bezbednosne strukture, jer, kako je kazao, "gradom kruže naoružane grupe" koje prete aktivistima opozicionih stranaka, a policija ne čini ništa.

Vučurević je to izjavio pošto je u Trebinju zapaljen automobil Rajke Andrić koja je nedavno iz SNSD prešla u PDP.

Špirić tvrdi da opozocija želi da izazove nemire u Trebinju i prenese ih na Pale, u Bijeljinu i Banjaluku. Upozorio je birače da "ne nasedaju na provokacije i da se glasovima odupru izazovima jurišanja na institucije i na Republiku Srpsku".

On kaže da nije ozbiljno shvaćeno njegovo upozorenje da se članovi opozicije obučavaju u inostranstvu, kao i u Tuzli odakle se deo njih premšta ka Srebreniku i Sarajevu.

Potpredsednik SNSD je ukazao i na opasnost po BiH od radiklanih islamista i pozvao rukovodstvo u Sarajevu da se, zajedno sa srpskim političarima, zajedno bori protiv tih izazova.

"Nije lepo danas biti deo države po Dejtonu, čije građane SAD - najjača sila na svetu, stavlja na 'crnu listu' po osnovu islamskog terorizma. SAD se bore i prave međunarodnu koaliciju protiv stvaranja islamske države u arapskom svetu, a mi nemo posmatrano da je iz BiH 350 ratnika islama u Siriji i da, po izjavama nadležnih agencija i službi, ima nekoliko hiljada "spavača" ", kazao je Špirić.

On je ukazao da Sarajevo "treba da odustane da daje političku podršku takvim projektima jer nisu dobri ni za RS, ni za FBiH".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track