NETANIJAHU: Američke kritike širenja jevrejskih naselja - protiv američkih vrednosti
Foto: Reuters

Neočekivani spor

NETANIJAHU: Američke kritike širenja jevrejskih naselja - protiv američkih vrednosti

Planeta -
U iznenađućoj javnoj kritici Obamina administracija je upozorila Izrael da će ga novo širenje u istočnom Jerusalimu udaljiti čak i od najbližih saveznika

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odbacio je nedavne kritike Bele kuće zbog širenja jevrejskih naselja ocenivši da su "protiv američkih vrednosti".

Kritike su se odnosile na planove za izgradnju oko 2.600 kuća za Jevreje u istočnom Jeruslimu, koji je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. To je objavljeno u sredu, kada se Netanijahu sastao u Beloj kući s predsednikom SAD Barakom Obamom.

Izrael ne smatra da je izgradnja stanova za Jevreje u tom delu Jerusalima širenje jevrejskih naselja, kao na Zapadnoj obali i ta područja naziva kvartovi. Međutim, međunarodna zajednica i SAD smatraju da je to ista nelegitimna aktivnost širenja naselja.

Izraelski lideri smatraju da će ujedinjeni Jerusalim ostati zauvek glavni grad Izraela, dok Palestinci u njemu nameravaju da proglase prestonicu svoje nezavisne države, koja će obuhvatiti Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

Ilustracija: Jerusalim (Foto: Reuters)
Ilustracija: Jerusalim (Foto: Reuters)

U iznenađućoj javnoj kritici Obamina administracija je upozorila Izrael da će novi projekat udaljiti tu zemlju čak i "od najbližih saveznika" i dovela u pitanje njenu posvećenost težnji za mirom sa Palestincima.

U intervjuu za američku TV mrežu CBS Netanijahu je rekao da ne prihvata ograničenja gde bi Jevreji mogli da žive, rekavši da Arapi i Jevreji Jerusalima moraju biti u mogućnosti da kupuju stanove gde žele. On je rekao da je " zbunjen" američkom osudom.

"Ona je protiv američkih vrednosti i ne sluti dobro za mir," rekao je Netanijahu, dodavši: "Ideja da bi trebalo da imamo to etničko pročišćenje, kao uslov za mir, mislim da je protiv mira."

Moglo bi se očekivati da te njegove reči još više prodube jaz sa Belom kućom u odnosu na izraelsku izgradnju na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track