AMERI PORUČILI HRVATIMA: Sudićemo mi, kod vas bi se proces otegao 10 godina!
Foto: Printscreen Yt

Tužba protiv hrvatskog nacionalnog avio-prevoznika "Kroacija erlajnza"

AMERI PORUČILI HRVATIMA: Sudićemo mi, kod vas bi se proces otegao 10 godina!

Planeta -
Iako je prema ugovoru za sve sporove nadležan sud u Zagrebu, američka kompanija tvrdi da to suđenje ne bi bilo fer i da bi se razvuklo, pa je podnela tužbu protiv Kroacija erlajnza u Nju Džersiju

ZAGREB - Američka kompanija "Netvorld komjunikejšns" podnela je tužbu protiv hrvatskog nacionalnog avio-prevoznika "Kroacija erlajnza" zbog jednostranog raskida ugovora, o prodaji karata i marketinškom zastupanju za područje Severne Amerike i Kanade, ali umesto da podnese tužbu sudu u Zagrebu, koji je nadležan, odlučila je da proces vodi u SAD s obrazloženjem da bi u Hrvatskoj trajao 10 godina, piše Jutarnji.hr.Nije saopšteno koliku odštetu traži američka kompanija, ali nema sumnje da je reč o višemilionskoj svoti.

"Netvorld komujunikejšns" i "Kroacija erlajnz" potpisali su 1997. ugovor o prodaji karata i marketinškom zastupanju za područje Severne Amerike i Kanade, koji je važio do 30. jula 2013. U međuvremenu potpisan je novi četvorogodišnji ugovor, koji je stupio na snagu 1. jula 2012. godine. Za to vreme godišnji promet od prodaje karata podignut je sa 2 miliona dolara 1997. na 26 miliona dolara 2013. godine.

Sudija Suzan Vigenton odlučila je da se postupak ipak vodi pred sudom u Nju Džerziju (Foto: Printscreen YouTube)
Sudija Suzan Vigenton odlučila je da se postupak ipak vodi pred sudom u Nju Džerziju (Foto: Printscreen YouTube)

Godinu dana pošto je novi ugovor stupi na snagu, 2013, "Kroacija erlajnz" je raskinula ugovor. "Netvorld komjunikejšns" podneo je 8. septrembra 2013. tužbu sudu u Nju Džersiju iako je prema ugovoru za sve sporove nadležan sud u Zagrebu.

Od tada dve kompanije vode pravnu bitku o pitanju nadležnosti. Amerikanci kažu da u Hrvatskoj nije moguće održati pravedno suđenje - "Kroacija erlajnz" je u vlasništvu hrvatske države, pa bi suđenje verovatno bilo pristrasno. Advokati američke firme još tvrde da u Hrvatskoj nema pravne bezbednosti, da sud ne može da prisili stranku u postupku da predoči tražena dokumenta i slično, a i Trgovački sud u Zagrebu je toliko pretrpan poslom da bi proces potrajao dobrih deset godina.

Sudija Suzan D. Vigenton odbacila je na ročištu 23. septembra većinu argumenata "Netvorld komjunikejšnsa" i izjavila da bi suđenje u Hrvatskoj bilo pošteno, ali je ipak odlučila da se sudi u SAD - zbog pretrpanosti hrvatskog suda i mogućnosti da se proces razvuče.

U "Kroacija erlajnzu" nisu hteli da komentarišu, navodi Jutarnji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track