CNN: Jedino oni mogu da pobede ISIL, a Vašington nikako da to prizna
Foto: Reuters

Na prvoj liniji

CNN: Jedino oni mogu da pobede ISIL, a Vašington nikako da to prizna

Planeta -
Uzalud SAD bacaju pare na obuku slabih grupica, kao što je Slobodna sirijska vojska; samo sirijski Kurdi imaju dovoljno volje i želje da se bori protvi džihadista, za njih je to pitanje opstanka

VAŠINGTON - Uprkos pojačanim vazdušnim udarima, Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL) nastavlja s osvajanjima, a sirijski pogranični grad Kobane samo što nije pao u njihove ruke; jedini otpor džihadistima pružaju Kurdi, koje Vašington nikako da prizna kao saveznike i uključi ih u operacije protiv ISIL, piše CNN.

ISIL je najmoćnija ratna sila u Iraku i Siriji. Njihova glavna islamistička konkurencija je oslabila poslednjih meseci.

S druge strane, Vašington svoje nade polaže u naoružavanje manjih i ne toliko jakih grupa koje pripadaju Slobodnoj sirijskoj vojsci, pa je najavio obuku 5.000 pobunjenika u Jordanu i Saudijskoj Arabiji.

Bacanje novca na projekat Slobodne sirijske vojske (na slici) neće poraziti ISIL, navodi CNN (Foto: Reuters)
Bacanje novca na projekat Slobodne sirijske vojske (na slici) neće poraziti ISIL, navodi CNN (Foto: Reuters)

Međutim, bacanje novca na projekt Slobodne sirijske vojske neće poraziti ISIL, piše CNN. Pobunjenici se često bore za materijalnu dobit i društveni status, Njihove snage se u borbi često raspadnu, pa na terenu nisu efikasni kao tim.

Jedina područja gde postoji nekakav red su ona koje kontrolišu Kurdi, odnosno kurdska Partija demokratske unije (PJD). Kurdi kontrolišu grad Kamišli na severu Sirije, a za razliku od Alepa, ekonomija u tom gradu nije pala i stanovništvo ne seče drvorede da bi imalo na čemu da se ogreje i skuva.

Za razliku od ISIL u Raki, sekularni Kurdi iz Kamišlija nisu proterali hrišćane, već su ih zaštitili.

Pešmerge su prihvatile prognane Jazide i pomogle im da prežive (Foto: Reuters)
Pešmerge su prihvatile prognane Jazide i pomogle im da prežive (Foto: Reuters)

Sirijski Kurdi obezbedili su mir na granici, a zahvalna turska vlada na to je odgovorila sastankom s njihovim rukovodstvom.

Ipak, najveća prednost Kurda je njihova volja da se bore protiv ISIL. PJD je borbu proti džihadista i ISIL stavio na vrh svoje liste prioriteta. To je zapravo borba za opstanak, jer Kurdi nemaju kuda da odu ili pobegnu.

Međutim, uprkos tome što se njihovi prioriteti podudaraju s američkim, Vašington odbija saradnju s njima jer je PJD povezan s turskim Kurdima, odnosno Radničkom strankom Kurdistana (PKK), koju je Stejt department 1997. stavio na listu terorističkih. U zemlji u kojoj SAD imaju jedva šačicu saveznika, saradnja s Kurdima mogla bi Vašington da približi konačnom cilju - uništenju ISIL i njihove veštačke tvorevine nazvane Islamska država, zaključuje CNN.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track