Najnovije vesti

SMRT U DALASU: Preminuo prvi pacijent zaražen ebolom
Foto: Reuters

širi se pošast

SMRT U DALASU: Preminuo prvi pacijent zaražen ebolom

Planeta
Američki državni sekretar Džon Keri, prenosi AP, uputio je ubrzo pošto se pojavila vest o smrti Dankana, hitan apel državama da se odgovori na epidemiju ebole, ističući da je potrebno više novca, opreme i personala

DALAS - Državljanin Liberije Tomas Erik Dankan, prvi pacijent kome je u SAD ustanovljena dijagnoza ebole, preminuo je danas u Prezbiterijanskoj bolnici u Dalasu, javile su agencije, pozivajući se na bolničkog portparola.

Dankan je doputovao u Dalas 20. septembra u posetu rođacima a razboleo se nekoliko dana kasnije.

Lekari su identifikovali deset osoba, uključujući sedam zdravstvenih radnika, koji su imali direktan kontakt sa inficiranim Dankanom, a utvrđeno je da je još 38 osoba moglo biti u kontaktu sa njim.

Svi koji su potencijalno bili u kontaktu sa Dankanom biće pod 21-dnevnim lekarskim nadzorom.

Prema izjavi Vendela Votsona iz dalaske bolnice, Dankanovo stanje posle dijagnostikovanja infekcije smrtonosnim virusom pogoršalo se u subotu od ozbiljnog do kritičnog, preneo je Asošijeted pres.

Do sada je od tog oblika hemoragične groznice, koji se pojavio na zapadu Afrike, preminulo više od 3.400 osoba, podseća američka agencija.

Američki državni sekretar Džon Keri, prenosi AP, uputio je ubrzo pošto se pojavila vest o smrti Dankana, hitan apel državama da se odgovori na epidemiju ebole, ističući da je potrebno više novca, opreme i personala.

Prema njegovim rečima, napredak u borbi protiv virusa je postignut ali suviše spor.

"Ebola je hitna globalna kriza, koja zahteva hitan globalni odgovor", rekao je Keri posle razgovora sa britanskim kolegom Filipom Hamondom.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...