POSLANIK TVRDI: U Slavoniji se tajno gradi nuklearka!
Foto: Wikipedia

POSLANIK TVRDI: U Slavoniji se tajno gradi nuklearka!

Planeta -
Zbog odgovornosti prema sebi, ali i budućim generacijama s bilo kakvim inicijativama za daljnje gradnje nukelearnih elektrana moramo biti krajnje oprezni i restriktivni, poručio je Pandek

ZAGREB - Poslanik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDSSB) Boro Grubišić izrazio je u Saboru uverenje da se potajno priprema izgradnja nove nuklearne elektrane u Slavoniji, u Erdutu.

"Potpuno ste me uverili da potajno pripremate nuklearku u Erdutu", kazao je Grubišić poslaniku vladajuće Socijaldemokratske partije (SDP) Draženku Pandeku, tokom rasprave o predlogu strategije zbrinjavanja radioaktivnog i iskorišćenog nuklearnog goriva. Gradnju nove nuklearke, i to "baš u Slavoniji", Grubišić je povezao s gradnjom skladišta od 72 hiljade kubnih metara koje, kako je kazao, premašuje hrvatske potrebe.

Hrvatska, bez Nuklearne elektrane Krško (NEK), proizvede tek 58 kubnih metara otpada, pa bi trebalo 1.400 godina da popuni to skladište, izračunao je Grubišić, zapitavši da li će Hrvatska postati i skladište radioaktivnog otpada cele Evrope.

Pandek je te tvrdnje odbacio, navevši da mora da se reši pitanje zbrinjavanja polovine nukelarnog otpada ako ga Slovenci ne žele, a osim toga, dodao je, zakon strogo brani uvoz bilo kakvog nuklearnog otpada i svaka inicijativa te vrste morala bi da prođe kroz Sabor. I on je poručio da nije zagovornik nuklearke.

"Zbog odgovornosti prema sebi, ali i budućim generacijama s bilo kakvim inicijativama za daljnje gradnje nukelearnih elektrana moramo biti krajnje oprezni i restriktivni", poručio je.

Po mišljenju nezavisnog poslanika Damira Kajina, radioaktivni materijal će se, najverovatnije, skladištiti u napuštenim i devastiranim vojnim objektima, na geološki stabilnim područjima, uz granicu s BiH.Gradnja nuklearke u Slavoniji bila bi pogrešna odluka, ne samo iz bezbednosnih, već iz ekonomskih razloga, tvrdi i Mirela Holy iz Održivog razvoja Hrvatske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track