UTEMELJIVAČU SRPSKE DRŽAVE: Dodik otkrio spomenik Stefanu Nemanji

Svečanost u Banjaluci

UTEMELJIVAČU SRPSKE DRŽAVE: Dodik otkrio spomenik Stefanu Nemanji

Planeta -
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio je o značaju Stefana Nemanje i ovog spomenika, istakavši kako će se truditi da Republika Srpska u budućnosti bude što manje entitet, a što više država, te da će do tog cilja doći legalnim i legitimnim putem

BANJALUKA - Na svečanosti u glavnom gradu Republike Srpske otkriven je spomenik Stefanu Nemanji, inače donacija Fonda Dostojanstvo koji je osnovan od strane Treće Srbije.

Svečanom otkrivanju spomenika prisustvovao je Miroslav Parović, predsednik Treće Srbije, Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, dok je spomenik osveštao njegova svetost Patrijarh Irinej.

- Prošlo je devet vekova od rođenja Stefana Nemanje, utemeljivača prve srpske nezavisne države i tvorca srpske državotvorne filozofije. Karađorđe i Miloš su, rukovođeni upravo tom filozofijom i tim nasleđem, pre više od dva veka stvorili drugu nezavisnu srpsku državu. Danas, u trećem milenijumu, mi kao narod imamo i pravu i obavezu da po treći put izgradimo jaku, nezavisnu i stabilnu srpsku državu na Balkanu - rekao je Parović i istakao da je za taj poduhvat potreban oslonac, a da je spomenik utemeljitelju srpske državnosti upravo kamen temeljac takvog projekta.

On je naglasio da je Republika Srpska postala simbolički i suštinski centar srpske slobodarske ideje i druga matica za naš narod, ali i da je „pravda Božija što je ovaj spomenik baš u Banjaluci, jer su narod i vođstvo Srpske to svojom žrtvom i trudom zaslužili“.

- Vi u Srpskoj često kažete da mi u Srbiji nismo ni svesni koliko vi nas volite. Verujte da ni vi ste ne svesno koliko vas mi iz Srbije volimo i koliko smo zagledani u vas, kako bi se podsetili da se sloboda osvaja, da se za nju mora boriti, da se ona ne dobija - rekao je

Parović, koji je govorio završio sa pokličem „Živela Srpska, Živela Srbija, Živelo srpstvo“.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio je o značaju Stefana Nemanje i ovog spomenika, istakavši kako će se truditi da „Republika Srpska u budućnosti bude što manje entitet, a što više država“. On je naglasio da će do tog cilja doći legalnim i legitimnim putem, ali i da će Republika Srpska postati regionalni sinonim za stabilnost, mir, državnost, dostojanstvo, zapošljavanje...

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović zahvalio se Fondaciji Dostojanstvo, Trećoj Srbiji i Novom Sadu za saradnju i pomoć, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je kako mu je drago da je saradnja ova dva grada sve intezivnija i konkrentnija, podsetivši da nijedan grad u Srbiji i Republici Srpskoj do sada nije imao spomenik posvećen Stefanu Nemanji.

Spomenik je osveštao njegova svetost Patrijarh Irinej, koji je okupljenim građanima govorio o životu, radu i amanetu Stefana Nemanje i Svetog Save, kao i drugih predstavnika loze Nemanjića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track