Američki generali protiv smanjenja budžeta vojnih snaga SAD
Foto: AP

Nepovoljne okolnosti

Američki generali protiv smanjenja budžeta vojnih snaga SAD

Planeta -
Rejmond Odierno, šef štaba vojske SAD, napominje da razvoj događaja stavlja pod znak pitanja planove da se američke vojne snage do kraja decenije smanje sa sadašnjih 490.000 na 420.000

VAŠINGTON - Vojni lideri SAD upozorili su danas da bi rezovi u budžetu SAD mogli da prinude američku armiju da u znatnoj meri smanji obim svojih snaga u vreme povećanja bezbednosnih izazova širom sveta.

General Rejmond Odierno, šef štaba vojske SAD, napominje da razvoj događaja stavlja pod znak pitanja planove da se američke vojne snage do kraja decenije smanje sa sadašnjih 490.000 na 420.000, prenosi AFP. "Svet se menja na naše oči. Videli smo rusku agresiju u Istočnoj Evropi, videli smo Islamsku državu, videli smo i povećanu nestabilnost na drugom mestima", upozorio je Odierno u razgovoru s domaćim novinarima, ističući da nije siguran da li je ili nije smanjenje vojnih snaga na ispod 490.000 prava stvar, ali i da trenutno nema sredstava uz pomoć kojih bi se to izbeglo.

Suočena sa značajnim smanjenjem budžeta SAD, američka vojska se u principu opredelila za smanjenja snaga, kako bi sredstva na raspolaganju bila korišćena za modernizaciju naoružanja i unapređenje programa obuke i spremnosti. Ali čak i ti ciljevi su dovedeni u pitanje, upozorava kako general Odierno, tako i američki sekretar za odbranu Džon Mekhju.

Zbog toga se general Odierno zalaže za nacionalnu debatu o bezbednosnoj strategiji u kojoj bi "sve karte bile stavljene na sto".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja