NIKOLA STURDŽON NASLEDILA SALMONDA: Škotska ima prvu ženu premijera
Foto: AP

Promene

NIKOLA STURDŽON NASLEDILA SALMONDA: Škotska ima prvu ženu premijera

Planeta -
Nikola Sturdžon postaće 14. novembra predsednik Nacionalne partije Škotske, a samim tim i novi premijer

LONDON - Potpredsednica Nacionalne partije Škotske (SNP) Nikola Sturdžon naslediće Aleksa Salmonda na mestu lidera te stranke i tako istovremeno postati prva žena na funkciji premijera Škotske.

Sturdžonova (44), koja je bila jedini kandidat za mesto lidera SNP, biće zvanično postavljena na tu funkciju na konferenciji partije 14. novembra, saopštila je danas SNP. Mesto lidera SNP znači da će ona istovremeno biti prva žena na funkciji Prvog ministra, odnosno premijera Škotske, preneo je Rojters.

"Ona će biti fantastični novi lider i za partiju i za našu zemlju", navodi se u saopštenju poslanika SNP Dereka Mekeja.

Pošto su Škoti na referendumu 18. septembra, glasali 55 odsto prema 45 odsto za ostanak u sastavu Velike Britanije, premijer Salmond je saopštio da podnosi ostavku. On je koliko juče izjavio da britanski premijer Dejvid Kameron izdaje Škotsku jer se ne drži obećanja o davanju većih ovlašćenja za trošenje sredstava škotskom parlamentu.

"Iako je postojalo duboko razočarenje zbog nedobijanja referenduma, sada je suština postarati se da Vestminister ispuni svoje obećanje o davanju širokih novih ovlašćenja Škotskoj", dodao je Mekej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja