(VIDEO) MILAN BANDIĆ: Od siromašnog studenta do prvog čoveka prestonice Hrvatske
Foto: Printscreen Yt

Preko trnja do vrha vlasti

(VIDEO) MILAN BANDIĆ: Od siromašnog studenta do prvog čoveka prestonice Hrvatske

Planeta -
Rođeni Hercegovac i bivši član Socijaldemokratske partije (SDP), već duže vreme je u sporu sa premijerom Zoranom Milanovićem, protiv kojeg je podneo i tužbu za duševnu bol

ZAGREB - Milan Bandić, koga je policija privela večeras zbog sumnje da je počinio više krivičnih dela korupcije i zloupotrebe službenog položaja, pravo obavlja peti mandat na poziciji gradonačelnika Zagreba.

Poslednji put je biran kao nezavisni kandidat, a njegova lista je u junu 2013. godine, pojedinačno gledano, osvojila najviše mandata u Gradskoj skupštini hrvatske prestonice.

Rođeni Hercegovac i bivši član Socijaldemokratske partije (SDP), već duže vreme je u sporu sa premijerom Zoranom Milanovićem, koji je u vreme lokalnih izbora u Hrvatskoj izjavio da “klijentelističku elitu treba očistiti od korupcije”. U tužbi koju je Bandić podneo protiv premijera navodi se da su ga Milanovićeve reči povredile i "kod njega prouzrokovale intenzivnu duševnu bol”.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović i Milan Bandić (Foto: Fonet/AP)
Predsednik Hrvatske Ivo Josipović i Milan Bandić (Foto: Fonet/AP)

"Posledice su se odrazile, ne samo na duševno stanje, već i na ukupno stanje njegovih poslova, poslovni i privatni ugled, na svakodnevni poslovni i privatni život, a naročito su se manifestovale u sklopu njegove funkcije gradonačelnika", navedeno je u Bandićevoj tužbi. Bandić tvrdi u tužbi da je svakodnevno izložen pitanjima o navodnim protivzakonitim radnjama, brojnim neugodnostima i pogrdnim komentarima.

Inače, po ocenama mnogih, Bandić je svakako najprepoznatljivije lice Zagreba. Hercegovac u Zagrebu, nažalost, u svesti nekih Zagrepčana nosi i određene negativne predznake. Međutim, Bandić je nekoliko puta biran za gradonačelnika, što s jedne strane govori o otvorenosti Zagrepčana i tome da nisu pod uticajem predrasuda, a s druge strane o neverovatnoj posebnosti i energiji prvog čoveka glavnog grada.

Bandić se, po ocenih mnogih, ne uklapa u vladajuću predrasudu o Hercegovcima u Zagrebu devedesetih, koji su „nosili bele čarape, imali mobilne telephone, vozili "mercedese" i bili izrazito sposobni trgovci”, često u bliskoj vezi sa tadašnjom političkom garniturom HDZ-a, objavio je svojevremeno hrvatski portal Danas.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

Bandićev životni put, kako je ocenjeno, nije bio nimalo lagan - od teških studentskih dana sedamdesetih i osamdesetih, kada je radio razne teške fizičke poslove, do uglednog člana SDP-a i najzad dugogodišnjeg gradonačelnika i predsedničkog kandidata 2009.

"Nisam ja došao kroz SDP, ja sam došao kroz dragog Boga i moju majku, ja sam svoj. Matoš je rekao "radi i nemoj očekivati da te nagrade". Gradio sam hrvatsku socijaldemokraciju, zajedno sa pokojnim Ivicom Račanom 17 godina i onog trenutka kada se nisam slagao s politikom aktualnog vodstva, izašao sam iz SDP-a. Ja sam hrvatski antifašista i socijaldemokrata po vaspitanju, nije me to SDP naučio, ja sam to po svom habitusu, uverenju”, rekao je ranije Bandić u intervjuu za agenciju Anadlija.

Milan Bandić ima spsobnost da se saživi s problemima građana (Foto Printscreen YouTube)
Milan Bandić ima spsobnost da se saživi s problemima građana (Foto Printscreen YouTube)

Za razliku od većine političara širom regiona, Bandić ima sposobnost da se saživi sa problemima građana, da izađe među njih, podeli probleme, da bude na terenu kada god je to potrebno.

“Ne možete naučiti biti čovek, to jeste ili niste. Svaki čovek mora u sebi imati nekoliko karakteristika da bi uspeo: volju da bude istrajan i disciplinovan, treba voleti posao koji radi, treba ga znati i treba biti pozitivan da bi realizovao cilj i ideju za koju se zalaže. Ovaj posao se ne može raditi trinaest godina glumeći”, rekao je Bandić.

Rođen je u Grudama, u Bosni I Hercegovini 22. novembra 1955, oženjen je Vesnom i ima ćerku Anamariju.

Fakultet političkih nauka je završio u Zagrebu.

http://www.youtube.com/watch?v=ky7DcPCDJ_Q

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track