CRVENI ALARM: DRAMATIČNO UPOZORENJE ZA HRVATSKU Sledite naredbe, nevreme opasno po život!
Foto: Printscreen 24.hr

Oluja i jak vetar

CRVENI ALARM: DRAMATIČNO UPOZORENJE ZA HRVATSKU Sledite naredbe, nevreme opasno po život!

Planeta -
Sledite naredbe i savete dane od strane vaših državnih tela u bilo kojim uslovima i budite spremni na vanredne mere, navodi se

ZAGREB - Meteorolozi već nekoliko dana najavljuju veliku promenu vremena koja bi trebala da nastupiti u noći na sredu. U noćnim satima i tokom prepodneva počeće da pada kiša praćena pljuskovima, grmljavinom, u gorju i snegom.Meteoalarm je zbog nagle promene vremena za celu Hrvatsku objavio niz upozorenja, uključujući i nekoliko crvenih, koji upućuju na izuzetno opasno vreme! Crveni je alarm oglašen za Zagreb i širu okolinu, severnu Hrvatsku, Slavoniju i Baranju te severno Primorje i Istru. Upozorava se na moguće orkanske udare vetra, koji bi na udare mogao duvati brzinom od 120 kilometara na sat.

Crveno upozorenje znači da je vreme izuzetno opasno.'Veoma intenzivan meteorološki događaj je prognoziran. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informišite o očekivanim meteorološkim uslovima i rizicima. Sledite naredbe i savete dane od strane vaših državnih tela u bilo kojim uslovima i budite spremni na vanredne mere', navodi Meteoalarm u svom upozorenju.

Iako su i za Liku, Gorski kotar i šire karlovačko područje najavljeni udari vetra takođe do 120 kilometara na sat, u Meteoalarmu su procenili da je u tim regijama na snazi narandžasti alarm, što znači da je vreme opasno.'Neuobičajene vremenske prilike su prognozirane. Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uslovima. Budite svesni rizika koji je neizbežan. Sledite uputstva dana od strane vaših državna tela', navodi Meteoalarm.

Dodatno je objavljen i niz žutih, odnosno upozorenja najnižeg stepena. Zbog olujnog vetra ona su na snazi za srednju i južnu Dalmaciju te dalmatinsko zaleđe, zbog grmljavine za sve krajeve osim Slavonije i Baranje, a zbog obilne kiše za veći dio unutrašnjosti te severno Primorje i Istru. Za Liku i Gorski kotar vredi i upozorenje zbog snega.

Prognoza za SrbijuPrema upozorenju za područje Srbije do 22. oktobra, u sredu se lokalno očekuje velika količina padavina, u Vojvodini povremeno olujni severozapadni vetar, a u planinama posle podne stvaranje snežnog pokrivača.U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 28. oktobra, od srede do petka biti oblačno, osetno hladnije i vetrovito vreme s kišom. U planinama se očekuje sneg, uz stvaranje snežnog pokrivača.U subotu će biti promenljivo oblačno vreme, a u većini mesta očekuje se prestanak padavina. Od nedelje će biti ujutro hladno, mestimično sa slabim mrazem, a danju pretežno sunčano i malo toplije vreme.

(EPK/Jutarni list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track