Najnovije vesti

HAMOND O BiH: Ne gubite vreme, nema ni referenduma ni otcepljenja
Foto: Reuters

Poruka iz Londona

HAMOND O BiH: Ne gubite vreme, nema ni referenduma ni otcepljenja

Planeta
Prekrajanje granica na Balkanu je završeno, političari moraju da prestanu da razmišljaju na etničkim načelima, a počnu da razmišljaju na privrednim, kaže šef britanske diplomatije

SARAJEVO - Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond pozvao je političare u Bosni i Hercegovini da prestanu da vode rasprave o referendumima i otcepljenju, jer su one bespredmetne, a da svoju pažnju usmere na hitno rešavanje nagomilanih privrednih problema jer je stanje na tom planu postalo "neodrživo".

"Ne gubite dragoceno vreme u raspravama o referendumima iotcepljenju. To se neće desiti. Mi imamo zakonsku obavezu da štitimo teritorijalni integritet BiH i jednako smo predani toj odgovornosti kao što smo bili i kada je pre 19 godina potpisan Dejtonski sporazum. Prekrajanje granica na Balkanu je završeno", napisao je Hamond u autorskom tekstu koji su objavili dnevni listovi u BiH.

Hamond je poručio da je britanska vlada spremna da sarađuje spolitičarima u BiH koji su dobili poverenje birača na opštim izborimaodržanim 12. oktobra, ali da se od njih očekuje da "prestanu da razmišljaju na etničkim načelima, a počnu da razmišljaju na privrednim".

"Najhitnije pitanje je privredna situacija koja je i u Federaciji BiH i u Republici Srpskoj ozbiljna i neodrživa. Promena se mora dogoditi", upozorio je britanski šef diplomatije.

Konstatovao je i da se BiH suočava s problemima koje ne može da reši pozajmica od nekoliko miliona evra, jer treba otkloniti duboko ukorenjene slabosti koje generišu nefunkcionalni status quo. Nije prekasno, kaže on, ali oni koji su dobili poverenje birača treba daprestanu da se bave "popunjavanjem rupa" i umesto toga moraju da sprovode program ozbiljnih političkih, socijalnih i privrednih reformi.

Hamond je, istovremeno, ponudio svu potrebnu podršku Velike Britanije na tom putu.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...