DO POSLEDNJE KAPI: U Libiji moguć građanski rat oko naftnih polja

UN upozoravaju

DO POSLEDNJE KAPI: U Libiji moguć građanski rat oko naftnih polja

Planeta -
Aktuelna vlada, koju priznaje međunarodna zajednica na čelu sa premijerom Abdualkom al-Tinijem je morala da napusti Tripoli u avgustu i sada “upravlja“ državom sa gotovo 1.000 kilometara udaljenosti od glavnog grada

Zvaničnici Ujedinjenih nacija upozoravaju da je stanje u Libiji blizu tačke bez povratka, zbog sukoba koji traju već nekoliko godina.

Od svrgavanja sa vlasti i ubistva dugogodišnjeg lidera Muamera el-Gadafija u Tripoliju su se promenile dve garniture vlade, međutim trajni mir nije uspostavljen.

Aktuelna vlada, koju priznaje međunarodna zajednica na čelu sa premijerom Abdualkom al-Tinijem je morala da napusti Tripoli u avgustu i sada “upravlja“ državom sa gotovo 1.000 kilometara udaljenosti od glavnog grada.

Prošle nedelje su se u Libiju uputili predstavnici Ujedinjenih nacija kako bi pokušali da uspostave mir, međutim situacija u zapadnom delu države, kao i u istočnom Bengaziju je proteklih nedelja izvan kontrole, a najmanje 130 ljudi je poginulo u bombaškim napadima. “Mislim da ovoj državi ponestaje vremena. Ono što se dogodilo proteklih nedelja je znak da je Libija blizu tačke u kojoj nema povratka i spasa“, rekao je izaslanik UN Bernadino Leon. Zapadni zvaničnici su zabrinuti zbog mogućnosti izbijanja građanskog rata, a najveća tačka razdora je vlasništvo nad naftnim poljima, prenosi Rojters. Sukobljene strane čine provladine snage i islamske brigade iz Bengazija, dok se u zapadnoj Libiji vode borbe između brigada Misrate i paravojnih formacija iz grada Zintan, koje su u avgustu proterane iz Tripolija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track