Argentinci zapalili "princa Vilijama" i napali britansku ambasadu
Foto: BETA

Haos u Buenos Aeresu

Argentinci zapalili "princa Vilijama" i napali britansku ambasadu

Planeta -
Na 30. godišnjicu Foklandskog rata u prestonici Argentine izbili su masovni nemiri

BUENOS AERES - Na 30. godišnjicu Foklandskog rata u prestonici Argentine izbili su masovni nemiri u blizini britanske ambasade koji su kulminirali paljenjem lutke princa Vilijama i obračunom hiljada demonstranata sa policijom! Oni su gađali zgradu ambasade kamenjem i molotovljevim koktelima, posle čega su snage reda upotrebile vodene topove.

Tridesetu godišnjicu Foklandskog rata između Argentine i Velike Britanije podgrejalo je obnavljanje diplomatskog spora, pre nekoliko meseci. Argentinci, naime, tvrde da je britanska vladavina nad Foklandima nepravedna i traže da se pokrenu pregovori oko statusa ostrva. Demonstranti su palili britanske zastave i lutku princa Vilijama jer je početkom godine obišao Foklande, u statusu vojnika.

Velika Britanija i Argentina su odvojeno, svaka na svoj način i uz različite ocene, obeležile 30 godina od rata za Foklandska ostrva koji je trajao 74 dana, odneo oko 900 ljudskih života i proizveo dugogodišnje tenzije između dve države. U Britaniji je spomen svečanost žrtvama održana u Narodnom memorijalnom parku u Alrevasu u istočnoj Engleskoj, gde je zapaljen "plamen Foklanda", u znak sećanja na poginule veterane, koji će goreti 74 dana. Komemoracija poginulim britanskim vojnicima protekla je u skromnoj atmosferi, a stotinak okupljenih se prethodno pomolilo za pomirenje Britanije i Argentine. Veći skup biće upriličen 20. maja, kada će oko 600 veterana prisustvovati otkrivanju novog spomenika poginulim vojnicima, preneo je AFP. Britanski premijer Dejvid Kameron ocenio je da je argentinska invazija Foklandskih ostrva, pre tri decenije, bila "duboko pogrešna" i potvrdio rešenost Londona da i dalje bude prisutan na toj teritoriji.

Britanci su "s pravom ponosni na ulogu koju je Britanija imala u ispravljanju onoga što je bilo duboko pogrešno", rekao je Kameron i dodao da će London ostati "čvrsto rešen da podrži prava ostrvljana, i samo njih, da odluče o svojoj budućnosti". U Argentini, u gradu Ušuaja na jugu, u pokrajni Ognjena zemlja, najbližoj argentinskoj teritoriji Foklandima, predsednica Kristina Kiršner je u govoru vojnim veteranima kritikovala poziciju britanske vlade, ističući da je "svakim danom sve smešnija i apsurdnija u očima sveta".

"Nepravedno je da u 21. veku još ima kolonijalnih enklava...16 kolonijalnih enklava ima u svetu - od njih su 10 Velike Britanije", rekla je Kiršnerova u govoru kod Spomenika poginulima, podignutim u čast 649 Argentinaca koji su poginuli u sukobu oko ostrva, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). "Zahtevamo da prestanu da uzurpiraju našu prirodnu sredinu, naše prirodne resurse, našu naftu", rekla je ona, naglašavajući, međutim, da njena vlada podržava mir, a da "ratovi samo donose zaostalost i mržnju".

Kiršnerova je saopštila da je pisala Međunarodnom komitetu Crvenog krsta da prinudi Britance da puste njihove eksperte kako bi identifikovali vojnike obe strane, sahranjene na Foklandskim ostrvima. Prema njenim rečima, univerzalna ljudska prava zahtevaju da obe zemlje rade na povratku ostataka ubijenih njihovim porodicama, preneo je Asošijeted pres.

Trideset godina posle rata za Foklandska ostrva, odnosno Malvine kako ih zovu Argentinci, odnosi Velike Britanije i Argentine su blago zahladneli poslednjih godina otkako je Buenos Ajres obnovio diplomatsku ofanzivu za suverenitet nad tim ostrvima u južnom Atlantiku. London se sada suočava i sa jedinstvenim latinoameričkim frontom, predvođenim regionalnom silom Brazilom koji podržava argentinske teritorijalne pretenzije. Analitičari procenjuju da netaknute rezerve nafte na Foklandima vrede desetine milijardi dolara i da su najveća sporna tačka između Velike Britanije i Argentine.

http://www.youtube.com/watch?v=AT7_CUO4140

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track