(VIDEO) ULTIMATUM MEDICINSKE SESTRE: Nemam ebolu, pustite me iz karantina ili tužim vlasti!
Foto: Reuters

Na silu u izolaciji

(VIDEO) ULTIMATUM MEDICINSKE SESTRE: Nemam ebolu, pustite me iz karantina ili tužim vlasti!

Planeta -
Amerikanka Kejsi Hikoks preti da će tužiti vlasti savezne države Mejn jer je na silu stavljena u karantin iako je dokazano da nema ebolu

VAŠINGTON - Medicinska sestra Kejsi Hikoks (33), na silu stavljena u karantin iako nema ebolu, postavila je ultimatum - da je do četvrtka puste ili ide na sud.

Hikoksova je testirana na virus ebole po povratku iz Zapadne Afrike, gde je pomagala u lečenju obolelih, i utvrđeno je da nema virus, prenela je agencija Rojters. Međutim, sa međunarodnog aerodroma u Njuarku odveli su je u karantin-šator, a zatim u njenu kuću u Mejnu, gde treba da provede preostalo vreme do isteka 21. dnevnog karantina.

"Iskreno verujem da ovakva politika nije ni naučno ni ustavno ispravna i zbog toga neću da sedim i da dozvolim da me političari maltretiraju i primoravaju da ostanem kod kuće jer ne predsavljam rizik za američku javnost", rekla je Hikoks za američku televizijsku mrežu NBC.

Guverner Pol Lepejdž: Hikoksova će ostati u karantinu do kraja (Foto: AP)
Guverner Pol Lepejdž: Hikoksova će ostati u karantinu do kraja (Foto: AP)

Republikanski guverner Pol LePejdž rekao je da će zatražiti zakonsko ovlašćenje da Hikoksova mora da ostane izolovana u kući do 10. novembra. On kaže da iako američka savezna država Mejn poštuje prava pojedinaca, ona mora da bude na oprezu i zaštiti 1.3 miliona stanovnika kao i sve one koji u tu državu dolaze.

Američki predsednik Barak Obama kritikivao je juče političare koji traže karantin i stroge zabrane putovanja, ali nije pomenuo nikoga po imenu. Obama je, takođe, rekao da zdravstvenim radnicima koji dobrovoljno pomažu lečenju od ebole zaraženih u zapadnoj Africi, treba odati priznanje i upozorio je da vladina politika prema karantinu ne treba da obeshrabri njihov rad potreban da se suzbije bolest.

http://www.youtube.com/watch?v=pSNMnW4kRQI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track