DOSTA JE BILO: Australija zabranila svojim građanima da idu u džihad na Bliski istok
Foto: Printscreen Yt

Usvojen zakon

DOSTA JE BILO: Australija zabranila svojim građanima da idu u džihad na Bliski istok

Planeta -
Za odlazak bez valjanog razloga u oblasti gde operišu islamski teroristi predviđeno 10 godina robije

KANBERA - Australija je danas usvojila zakon kojim je putovanje u žarišta terorizma postalo krivično delo, a ta mera ima za cilj da spreči džihadiste da odlaze da se bore u Irak i Siriju.

Australijska vlada, prenosi AFP, suočena je sa sve većim brojem islamista koji su odlazili u džihad pridružujući se militantnim grupacijama kao što je Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL), u kojoj se trenutno bori oko 70 Australijanaca.

Zakon o stranim borcima, kako se naziva u javnosti, uključuje mere koje zabranjuju ulazak bez valjanog razloga u oblasti gde operišu terorističke organizacije. Za prekršaj ovog zakona predviđena je kazna do 10 godina zatvora.

"Zakon o stranim borcima olakšaće delovanje protiv Australijanaca koji se bore na strani terorista", rekao je premijer Toni Abot poslanicima dodajući da će olakšati nadzor potencijalnih terorista u zemlji, ali i omogućiti kažnjavanje propovedače mržnje. On je ukazao da oko 100 Australijanaca podržava džihadiste, koji su otputovali da se bore u Siriji kroz regrutovanje i finansiranje. Oko 20 džihadista, koji su se borili u reodvima terorista, prema njegovim rečima, vratilo se u Australiju.

"Najbolji način za ophođenje sa stranim borcima koji su se vratili je da se spreči da ponovo napuste Australiju", poručio je Abot prenevši da je oko 70 australijskih pasoša poništeno u cilju zaustavljanja terorista.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track