UZBUNA NA NEBU: Britanski lovci iznad Škotske presreli ruski bombarder

Rusi prete

UZBUNA NA NEBU: Britanski lovci iznad Škotske presreli ruski bombarder

Planeta -
Lovci Jurofajter iz baze Luzimaut u Škotskoj podigli su sena alarm da se ruski bombarder približio britanskom vazdušnom prostoru

LONDON - Britanija je pod uzbunom podigla lovce Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF) nakon što se bar jedan avion ruske avijacije približio britanskom vazdušnom prostoru.

U današnjem saopštenju Ministarstva odbrane Velike Britanije kaže se da je ovo drugi ovakav slučaj u ovoj nedelji i da su ovaj put lovci tipa Tajfun iz baze Luzimaut u Škotskoj juče presreli avion.

Snimci prosleđeni uz saopštenje pokazuju jedan bombarder, ali u Ministarstvu su odbili da potvrde koliko je aviona bilo umešano u incident.

Sličan incident dogodio se u sredu. NATO je ranije ove nedelje prijavio povećan broj ruskih borbenih preleta u rejonu Crnog, Baltičkog i Severnog mora kao i Atlantika, koji su podrazumevali čitave grupe aviona i raznolike tipove manevara u međunarodnom vazdušnom prostoru. Tenzije između Rusije i Zapada porasle su posle ruske martovske aneksije polupostrva Krim koje je pripadalo Ukrajini. Piloti Alijanse prijavili su 100 presretanja ove godine, što je tri puta više nego 2013.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track