(VIDEO) ZAHARČENKO PROGLASIO POBEDU: Kijev ne želi mir, igra dvostruku igru
Foto: AP

Istok Ukrajine

(VIDEO) ZAHARČENKO PROGLASIO POBEDU: Kijev ne želi mir, igra dvostruku igru

Planeta -
Danas smo načinili još jedan korak u izgradnji republike. Spremni smo da razgovaramo sa svakim ko može to da učini razumno i ko je spreman na to, kaže premijer samoproglašene DNR

DONJECK - Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko proglasio je sinoć pobedu na izborima u oblastima Donjecka i Luganska, optuživši Kijev da ne želi mir na istoku Ukrajine.

"Ukrajina ne želi mir, kako to zna da tvrdi. Očigledno je da igra dvostruku igru", rekao je Zaharčenko novinarima, javlja AFP.

Zaharčenko je rekao da su vlasti Donjecka spremne da razgovaraju sa svakim ko je voljan da sluša.

"Danas smo načinili još jedan korak u izgradnji republike. Spremni smo da razgovaramo sa svakim ko može to da učini razumno i ko je spreman na to", kazao je Zaharčenko, prenose RIA Novosti.

Prema poslednjim podacima Zaharčenko je na predsedničkim izborima osvojio 80 odsto glasova, dok njegova partija vodi i na parlamentarnim izborima sa više od 60 odsto glasova.

Odziv u Donjecku bio je ogroman (Foto: AP)
Odziv u Donjecku bio je ogroman (Foto: AP)

Centralna izborna komisija Donjecka saopštila je da je na izborima učestvovalo više od milion glasača, javlja RIA Novosti.

Izbori su održani uprkos negodovanju Kijeva, Evropske unije i Ujedinjenih nacija, a podržala ih je samo zvanična Moskva. Birališta su otvorena u osam časova po moskovskom, odnosno šest po srednjoevropskom vremenu, a zatvorena u 20 sati (18 po srenjoevropskom vremenu).

Zaharčenko je ranije u toku dana izrazio nadu da će zvanični Kijev priznati tu republiku i vratiti "okupirane teritorije" posle izbora.

"Oni će nas priznati, vratiće nam okupirane teritorije i onda ćemo živeti kao ravnopravni partneri", rekao je Zaharčenko novinarima posle glasanja, javlja Itar-Tass.

Prorusko stanovništvo u Donjecku i Lugansku bojkotovalo je ukrajinske vanredne parlamentarne izbore održane 26. oktobra.

http://www.youtube.com/watch?v=sXy_bKQE-8U

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track