ANEKSIJA ISTOČNE UKRAJINE: 30.000 proruskih boraca pristupa Vojsci Rusije?!
Foto: Reuters

Ukrajinska služba bezbednosti iznela dokaze

ANEKSIJA ISTOČNE UKRAJINE: 30.000 proruskih boraca pristupa Vojsci Rusije?!

Planeta -
Prema dokazima koje smo videli, a koji uključuju vojna dokumenta, Ruska Federacija je planirala da izbore u DNR i LNR iskoristi kako bi povećala brojnost svojih vojnika na tim teritorijama, naveo je sekretar SSU Markijan Libkijvskij

KIJEV - Više od 30.000 proruskih boraca u Ukrajini je dan posle izbora održanih u regionu Donbasa potpisalo zahteve za pristupanje ruskoj vojsci.

Kako navode svetski mediji, pozivajući se na Ukrajinsku službu bezbednosti, ovakav zahtev separatista Kijev smatra još jednim korakom ka ruskoj aneksiji istočne Ukrajine, odnosno teritorija na kojima postoje samoproklamovane Narodne Republike Donjecka i Luganska.

“Prema dokazima koje smo videli, a koji uključuju vojna dokumenta, Ruska Federacija je planirala da izbore u DNR i LNR iskoristi kako bi povećala brojnost svojih vojnika na tim teritorijama”, naveo je sekretar SSU Markijan Libkijvskij. On je na društvene mreže postavio fotografije dokumenata prema kojima Ministarstvo odbrane DNR zahteva da se građani DNR povinuju ruskom federalnom zakonu i da se jave na dužnost u lokalne vojne odseke 5. novembra. Ovakva inicijativa odnosi se na između 24.000 i 27.000 vojnika, koji su imali učešće u ovogodišnjim sukobima proruskih i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine.

Portparol bezbednosnih snaga Ukrajine Andrej Lisenko potvrdio je u ponedeljak da ruska podrška pobunjenicima u Ukrajini raste u poslednjih nekoliko dana. “Zabeležili smo intenziviranje saobraćaja na granici Rusije i Ukrajine, te primetili da veliki broj ruskih vojnika i vojne opreme ulazi u Ukrajinu. Imamo potvrde da su ruski zvaničnici trenutno prisutni u Donjecku i Lugansku”, istakao je Lisenko. Izbori u DNR i LNR održani su proteklog vikenda, a ubedljivu pobedu odneo je lider DNR Aleksandar Zaharčenko.

Prethodne nedelje izbore je organizovao zvanični Kijev, ali nije bilo dozvoljeno glasanje u Donjecku, Lugansku, kao ni na Krimu, koji je anektiran od strane Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track