AMERIKANCI REKLI SVOJE: Republikanci odneli pobedu u oba doma Kongresa
Foto: Reuters

Međuizbori u SAD

AMERIKANCI REKLI SVOJE: Republikanci odneli pobedu u oba doma Kongresa

Planeta -
To što republikanci kontrolišu ceo Kongres biće ozbiljna poteškoća za američkog predsednika i demokratu Baraka Obamu tokom naredne, njegove poslednje dve godine predsednikovanja

VAŠINGTON - Na međuizborima u SAD republikanci su odneli pobedu u oba doma Kongresa - osvojili su većinu mesta u Senatu kao i u Predstavničkom domu.

Republikanci su osvojili senatorska mesta u Arkanzasu, Koloradu, Ajovi, Montani, Severnoj Karolini, Južnoj Dakoti i Zapadnoj Virdžiniji, koja su do sada držale demokrate. Time su obezbedili najmanje 52 glasa u stočlanom Senatu.

Rezultati izbora znače da će novi saziv Kongresa od januara biti pod punom kontrolom republikanaca, koji će predvoditi sve odbore u oba doma Kongresa i određivati zakonodavnu agendu. Republikanci su odneli pobedu i u izbornoj trci za guvernera na Floridi i u Viskonsinu, gde su demokrate bile ubeđene da će zadati udarac protivniku, javlja AP.

To će biti ozbiljna poteškoća za američkog predsednika i demokratu Baraka Obamu tokom naredne, njegove poslednje dve godine predsednikovanja.

Amerikanci na međuizborima, koji se održavaju na polovini predsedničkog mandata, biraju 435 članova Predstavničkog doma, 36 od 100 članova Senata i guvernere 36 od 50 saveznih država. Mnogi analitičari predvideli su pre glasanja pobedu republikanaca, pošto popularnost predsednika Obame prema poslednjim istraživanjima, beleži značajan pad, ispod 40 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track