(VIDEO) SAD PUŠE PO ZAKONU: Vašington i Oregon legalizovali marihuanu
Foto: Reuters

Marihuana izlazi iz ilegale

(VIDEO) SAD PUŠE PO ZAKONU: Vašington i Oregon legalizovali marihuanu

Planeta -
Sada će država moći da ubira porez i od prodaje te lake droge, kažu zadovoljni zagovornici legalizacije

VAŠINGTON - Građani američke savezne države Oregon i Distrikta Vašington izglasali su legalizaciju upotrebe marihuane, pošto je u više država i gradova, pored izbora za Kongres, organizovan referendum i o drugim pitanjima - legalizacije abortusa, gej brakova, genetski modifikovane hrane...

Oregon i prestonica Vašington su stali na stranu lobija za legalizaciju marihuane dve godine pošto je legalizovana upotreba kanabisa za rekreativnu svrhu u Koloradu i saveznoj državi Vašington.

"Sve više ljudi shvata da ima logike da se podrži licenciran, regulisan i oporezovan biznis od prodaje marihuane naspram narko-kartela", rekao je predsednik grupe Industrija marihuane Majk Eliot iz Kolorada.

"Ovo je veliki dan u borbi protiv (trgovine) drogom u Distriktu Kolumbija" rekao je vođa kampanje Majk Bernet.

Referendum o tom pitanju je održan i na Floridi, gde su građani podržali upotrebu marihuane u medicinske svrhe.

GLASALO SE I O GEJ BRAKOVIMA, ABORTUSU...

Pored glasanja za Kongres, građani Arizone su glasali o istopolnim brakovima pošto je pre pet godina ta država izmenila ustav da bi zabranila gej brakove. Još jedno goruće pitanje stavljeno je na glasanje, a reč je o legalizaciji abortusa.

Predlog na referendumu u Koloradu da se fetus "definiše kao osoba" odbijen je sa 64 odsto glasova.I u Severnoj Dakoti glasači su u istom procentu podržali legalizaciju abortusa.

O pravu na nošenje oružja glasalo se u Alabami, Misuriju i Vašingtonu sa dva suprotstavljena predloga - prema jednom je omogućena kupovina oružja uz obavezne prethodne provere onoga ko kupuje, a prema drugom je traženo da se upravo ta mera ukine.

http://www.youtube.com/watch?v=h522v3KSJq4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track