HELMUT KOL UPOZORAVA: Rusija nam je potrebna za mir u Evropi i svetu
Foto: Fonet/AP

Glas razuma

HELMUT KOL UPOZORAVA: Rusija nam je potrebna za mir u Evropi i svetu

Planeta -
Kancelar-ujedinitelj kritikovao je Zapad zbog odnosa prema Rusiji i ocenio da je na kraju hladnog rata bilo bolje nego danas

BERLIN - Rusija nam je potrebna za mir u Evropi i svetu, napisao je bivši nemački kancelar Helmut Kol u svojoj tek objavljenoj knjizi "Zbog brige za Evropu", u kojoj je kritikovao Zapad zbog odnosa prema Moskvi u ukrajinskoj krizi.

"Za stabilni evropski bezbednosni poredak uključenje Rusije je od egzistencijalne važnosti. Rusija je najveća evropska zemlja, najvažniji partner i najmoćniji komšija Evropske unije i istoka. Uprkos teškoća i problema, Rusija je i dalje jedna od najjačih država sveta", napisao je Kol u knjizi čije je odlomke danas objavio tabliod Bild.

Kol je u knjizi, za koju se kaže da je njegovo političko zaveštanje i upozorenje na opasnost spoljnopolitičkih stranputica, upozorio na pogoršanje odnosa sa Rusijom.

"Mi smo u našim odnosima sa Rusijom na kraju 'hladnog rata' i po raspadu SSSR bili mnogo dalje nego što je aktuelna situacija", napisao je Kol i kritikovao Zapad zbog odnosa prema Moskvi u ukrajinskoj krizi.

Helmut Kol je predstavio svoju novu knjigu (Foto: Reuters)
Helmut Kol je predstavio svoju novu knjigu (Foto: Reuters)

"O postupcima Rusije i situaciji u Ukrajini, zapad, naravno, ne može ćutati, ali i Zapad je mogao da se ponaša pametnije", ocenio je Kol i, ukazujući na "sliku" sa samita država članica G7 početkom juna, "koji je godinama bio G8, uz učešće Rusije", rekao da se podsetio koliko je njega, kao nemačkog kancelara, koštalo snage i ubeđivanja da Rusiju uvede u taj savez.

"Na kraju, mora Zapad, isto kao i Rusija i Ukrajina, da vodi računa o tome da se ne prokocka ono što smo već jednom postigli", upozorio je Kol.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track