PARAMILICIJA U MAKEDONIJI: Naoružani Albanci patroliraju ulicama!
Foto: Facebook

Agresivna garda samoproglašene "Republike Iliride"

PARAMILICIJA U MAKEDONIJI: Naoružani Albanci patroliraju ulicama!

Planeta -
Takozvana garda samoproglašene albanske republike usred Makedonije kaže da će se obračunati sa svima koji su prodali albanske interese

SKOPLJE - Garda samoproglašene "Republike Iliride" od danas patrolira svim mestima u Makedoniji u kojima žive Albanci, a njihov cilj je konfrontacija sa svima koji su, kako se navodi, prodali albanske interese, pišu makedonski mediji.

Navodi se da će štab tzv. garde imati policijsko obezbeđenje u gradovima koji pripadaju "Republici Iliridi", te da su njihovi ciljevi potpuno jasni.

"Saglasno interesima 'Republike Iliride' dejstvovaćemo sve dok naša platforma ne uđe u Ženevsku konvenciju", navodi se u saopštenju i dodaje da je "republika Ilirida realnost koju niko nema pravo da sabotira", objavio je portal Tetova1.com, prenose drugi portali.

Pripadnici garde su, kako se navodi, pozvali građane sa kojima će se sretati da budu miroljubivi pošto, kažu, oni nemaju nameru nikome da čine zlo.

Nevzat Halili na
Nevzat Halili na

"Ceremonijalno“ proglašenje albanske tzv. "republike Iliride“ izvršeno je usred Skoplja, na platou ispred spomenika Skenderbegu, krajem septembra ove godine, gde je akt o osnivanju pročitao samozvani predsednik, bivši poslanik makedonskog parlamenta i lider prve albanske stranke u samostalnoj Makedoniji (PDP) - Nevzat Halili.

Samoproglašeni „predsednik“ nove države je rekao da je odluka o proglašenju Iliride doneta na osnovu Ustava SAD, gde je navedeno da svaki čovek ima pravo na samoopredeljenje. Dodao je da zahtev da Makedonija funkcioniše kao država sa dve republike počiva na „primeru bivše federacije između Srbije i Crne Gore“. Halili je tada od premijera Makedonije Nikole gurevskog zatražio da „naredi parlamentu da započne postupak za federalizaciju Makedonije“.

Na samom skupu u Skoplju inicijatori su otvorili proces prikupljanja potpisa građana za raspisivanje referenduma o ozvaničenju formirane republike Iliride. Inače, na društvenoj mreži Fejsbuk trenutno postoji nekoliko stranica specijalizovanih za "veliku Albaniju" iza kojih kao administratori stoje lica iz Makedonije. Parolama "Jedna nacija, jedna zemlja, jedna zastava", na socijalnim mrežama se pozivaju Albanci da se priključe grupama koje propagiraju velikoalbanske ideje, preneo je makedonski portal Tajm.

Na skupu u Skoplju počelo je prikupljanje potpisa građana za raspisivanje referenduma o ozvaničenju formirane republike Iliride (Foto: Facebook)
Na skupu u Skoplju počelo je prikupljanje potpisa građana za raspisivanje referenduma o ozvaničenju formirane republike Iliride (Foto: Facebook)

Na jednom od tih profila pod nazivom "republika Ilirida" Makedonija se naziva "zemljom u kojoj se govori albanski i gde se maltretiraju mladi i stari". Simpatizeri ove stranice tvrde da je u ovoj zemlji sve politika i da se niko ne brine za "autohtonce", one koji podržavaju projekat "velika Albanija". Osim iz Makedonije ove stranice "lajkuju" građani Kosova i Metohije i Albanije.

"Komšije su nam se uselile i sto godina nas ostavile u dvorištu. Naterale su nas da upotrebimo puške i onda kažu da smo ratoborni", navodi se u jednom od komentara.

Stranica obiluje fotografijama i neprimerenim komentarima kojima se vređaju Makedonci, kao i mapa projekta "velika Albanija", koja se obuhvata delove teritorija Makedonije, Crne Gore, Srbije i Grčke. Na stranici pod nazivom "Za republiku Iliridu" Albanci se pozivaju da se u što većem broju pojave na trgu "Skenderbeg", gde je Haljilji proglasio nezavisnu "republiku Iliridu".

Iza tzv. garde "republike Iliride" stoji izvesni Hamdi Ndrecaj sa nadimkom Panter, koji na svom Fejsbuk profilu ponosno pozira sa oružjem i u društvu sa "kolegama" iz OVK. Panter je poreklom iz Nemačke a trenutno živi u Uroševcu, pišu skopski mediji.

Politički analitičar Sefer Tahiri smatra da u eri globalizacije i savremenih komunikacija socijalne mreže imaju veliku ulogu u promovisanju i afirmaciji ideja i pogleda koji se smatraju etnonacionalističkim. Po njegovom mišljenju mreže mogu da se zloupotrebe i za podsticanje netrpeljivosti i međuetničkog nepoverenja, kao što je bio "slučaj Kale" i fudbalske utakmice reprezentacija Srbije i Albanije koja je prošlog meseca u prekinuta u Beogradu.

"Mladi se preko Fejsbuka organizuju za manifestovanje trijumfalizma nad 'drugima'. Za 'Republiku Iliridu' smatram da ima samo deklarativnu podršku ne toliko masovnu koja se manifestuje preko internet komunikacija. Smatram da građani ne treba da se boje pošto Albanci nemaju artikulisanu ni političku ni etničku ideju o formiranju 'Iliride'", kazao je Tahiri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track