(VIDEO) SRUŠILA TABU: Mia Lav, prva crnkinja i mormonka republikanka, u Predstavničkom domu
Foto: AP

Novi kongresmeni

(VIDEO) SRUŠILA TABU: Mia Lav, prva crnkinja i mormonka republikanka, u Predstavničkom domu

Planeta -
Amerikanka haićanskog porekla, koja je prihvatila mormonsku veru, pobedila je u saveznoj državi u kojoj je ova vera dominantna

VAŠINGTON - Mia Lav (38) iz američke savezne države Jute postala je prva republikanka afroameričkog porekla koja je izabrana u Predstavnički dom.

Amerikanka haićanskog porekla, koja je prihvatila mormonsku veru, pobedila je u saveznoj državi u kojoj je ova vera dominantna. Bivša gradonačelnica Saratoga Springsa, osvojila je mesto u Kongresu koje je pripadalo demokratskom kandidatu, što joj nije uspelo dve godiine ranije kada je zamalo izgubila izbore od kandidata ove stranke.

Mia Lav je rođena u Bruklinu, gde su joj se roditelji nastanili kad su 1976. emigrirali sa Haitija sa 10 dolara u džepu, kako je sama rekla. Otac je naprono radio dva posla - kao domar i fabrički radnik - da bi ona mogla da se školuje i završi fakultet.

Foto: AP
Foto: AP

"Sećam se kad je tata pošao sa mnom prvog dana mog studiranja. Pogledao me je veoma ozbiljno i rekao: 'Mia, tvoja majka i ja smo učinili sve da ti dođeš ovde. naporno smo radili. Nikad nam niko ništa nije poklonio. Ti nećeš biti na teretu ovom društvu. Doprinećeš mu", ispričala je ona 2012. u intervjuu Foks njuzu.

Kažu da je bila talentovana šoumenka, ali da je odbila karijeru na Brodveju 1998, kad se udala.

http://www.youtube.com/watch?v=WGXD6gjTQt8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track