UJEDINILI SE ANONIMUSI SVETA: Stotine hiljada aktivista protestovalo protiv globalnog ugnjetavanja!
Foto: Reuter

Marš miliona maski

UJEDINILI SE ANONIMUSI SVETA: Stotine hiljada aktivista protestovalo protiv globalnog ugnjetavanja!

Planeta -
Marš se održao u Africi, Australiji, Južnoj Americi, čak i na Antarktiku. Epicentar svih zbivanja je, ipak, u Severnoj Americi i Evropi. Marš miliona maski predstavlja najveći svetski masovni protest jedne od najuticajnijih grupa sveta.

Članovi aktivističkog pokreta, poznatog kao "Anonimusi" održali su širom sveta Marš miliona maski, koji se ove godine održava po drugi put zaredom.

Ukupno 463 ogranka "Anonimusa" u gradovima širom sveta obeležilo je Marš miliona maski, kada svi nose masku Gaja Foksa, koji je i nezvanični amblem ove onlajn organizacije.

Marš se održao u Africi, Australiji, Južnoj Americi, čak i na Antarktiku. Epicentar svih zbivanja je, ipak, u Severnoj Americi i Evropi.

Stotine hiljada ljudi učestvovalo je prošle godine u maršu širom planete, a sama šetnja ima za cilj da baci svetlo na korumpiranu vladu i ljudima "skine okove" ugnjetavanja.

Marš miliona maski predstavlja najveći svetski masovni protest jedne od najuticajnijih grupa sveta.

Ovaj onlajn pokret osnovan je 2003. godine, a njegov rad se, uglavnom, svodi na hakovanje veb-sajtova, pa ga zato nazivaju i naslednikom Vikiliksa.

Zalažu se za slobodnu demokratiju - ukidanje cenzure, slobodan internet.

Sam naziv "Anonimusi" potekao je od sistema foruma za raspravu u kom su svi učesnici anonimni.

"Anonimusi" postoje i u Srbiji, a u 2011. godini izvrišili su brojne hakerske napade sajtove SPS-a, SNS-a, LSV-a i DS-a.

Na meti ove grupe bili su sajt Ministarstva pravde, SOKOJ-a, Ujedinjenih nacija u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track