ABOT: Putin ne može da izbegne razgovor o oborenom avionu
Foto: Reuters

Prva runda

ABOT: Putin ne može da izbegne razgovor o oborenom avionu

Planeta -
Abot je u oktobru izjavio da će se s Putinom obačunati, koristeći ragbi termin "shirtfront", koji označava momenat kada jedan igrač zgrabi protivničkog igrača s ciljem da ga obori na zemlju

KANBERA - Premijer Australije Toni Abot upozorio je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da neće moći da izbegne razgovor o poginulim Australijancima u malezijskom avionu iznad Ukrajine u julu.

Abot (56) je u oktobru izjavio da će se s Putinom (62) obračunati, koristeći ragbi termin "shirtfront", koji označava momenat kada jedan igrač zgrabi protivničkog igrača s ciljem da ga obori na zemlju, a namerava da to uradi na marginama samita 20 najvećih svetskih ekonomija (G20) u Brizbejnu iduće sedmice.

Moskva treba da odgovori na zahtev o bilateralnom susretu australijskog premijera. Australijski premijer rekao je da ne želi da samit G20 bude u senci njihovog spora, a izvor u vladi saopštio je da bi Putin i Abot mogli da se umesto u Brizbejnu sastanu u Pekingu na samitu Organizacije za ekonomsku saradnju pacificke Azije (APEC), koji počinje u ponedeljak.

Malezijski avion sa 298 putnika oboren je iznad istočne Ukrajine u julu, a većina putnika je bila holandske nacionalnosti ali i 38 Australijanaca.Australija optužuje proruske snage za obaranje aviona uz pomoć raketa koje im je dala Moskva. Rusija odlučno negira te napade tvrdeći da Kijev stoji iza obaranja malezijskog aviona.

U Australiju je doputovao holandski premijer Mark Rute da bi razgovarao o tragičnoj sudbini aviona MH17 kao i o načinima da se odgovorni dovedu pred lice pravde. Rute je u Milanu razgovarao sa Putinom pre dve nedelje i zatražio od njega neometan pristup istražiteljima mestu pada aviona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track