PROIZVEDU 100 TONA MEDA GODIŠNJE: Bosanci upravljaju najvećim pčelinjakom u Njujorku!
Foto: Beta I Facebook

Uspešni

PROIZVEDU 100 TONA MEDA GODIŠNJE: Bosanci upravljaju najvećim pčelinjakom u Njujorku!

Planeta -
Hakija je došao prvi na ovu pčelarsku farmu, a onda je doveo i nas trojicu. On je zapravo i mozak svih poslova na ovom velikom pčelinjaku, navodi Bajro Rekić

NJUJORK - Bajro Rekić iz Velike Kladuše već 11 godina upravlja jednim od najvećih pčelinjaka u Njujorku, koji broji između 2.000 i 2.500 košnica. Zajedno sa njim na gigantskoj pčelarskoj farmi Finster Hani Farm, rade još trojica Krajišnika: Hakija Pehlić, Muhamed Rekić i Samir Suljanović.

"U drugim delovima SAD ima pčelinjaka koji broje i do 5.000 košnica, ali pčelinjak koji vodimo nas četvorica, jedan je od najvećih u Njujorku. Hakija je došao prvi na ovu pčelarsku farmu, a onda je doveo i nas trojicu. On je zapravo i mozak svih poslova na ovom velikom pčelinjaku. Ja sam došao poslednji", kaže Rekić.

Ova četvorica Bosanaca, zajedno sa vlasnikom pčelinjaka Filipom Finsterom, svake godine pređu na hiljade kilometara u potrazi za medom i drugim pčelinjim proizvodima, ali i zbog oprašivanja voća. Pčelinje proizvode, na prvom mestu med, kasnije prodaju velikim nakupcima, koji njihov med posle toga prodaju po marketima širom SAD.

"Proizvedemo i do 100 tona meda svake godine, a ponekad i više", kaže Rekić za NAP. Ta količina meda jednaka je skoro jednoj trećini meda koje BiH uvoze u toku jedne godine.

Sada je vreme kada pčele miruju, ali posla na pčelinjaku za ove vredne ljude ima tokom cele godine. Rekić objašnjava da po završetku paše dolazi ceđenje i pakovanje meda, priprema pčela za narednu sezonu, čišćenje i dezinfekcija košnica, pretapanje starog voska, popravljanje dotrajalih košnica ali i još mnogo toga.

Rekić smatra kako Bosna i Hercegovina također ima velike potencijale kada je reč o pčelarstvu. Mladi ljudi, smatra on, trebali bi da počnu više da se uključuju u ovaj posao, koji im može doneti pristojnu zaradu, ali i lep život, piše NAP.

(radiosarajevo.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track