SKANDALOZNO: Žan-Klod Junker i svetske firme ojadili države za milijarde evra poreza!
Foto: Fonet/AP

Našli rupu u propisima

SKANDALOZNO: Žan-Klod Junker i svetske firme ojadili države za milijarde evra poreza!

Planeta -
Svetske firme su u Luksemburgu osnivale filijale i internim pozajmicama izbegavale plaćanje poreza u centrali, što su omogućile vlasti u kojima je Junker od 1995-2013. bio ministar finansija i premijer

BRISEL - Državne blagajne evropskih zemalja ostale su zakinute za milijarde i milijarde evra poreza zbog lukavih aranžmana koje su multinacionalne kompanije sklapale s luksemburškim vlastima, što inkrimiše presednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, koji je od 1995-2013. bio luksemburški ministar finansija i premijer.

Međunarodna grupa novinara istraživača objavila je danas nekoliko stotina dokumenata koji dokazuju da su gotovo 343 kompanije – među njima i Ikea, Pepsi, Procter & Gamble, Heinz, JP Morgan, FedEx, zatim Amazon i Deutsche Bank – sklapale aranžmane s luksemburškim vlastima: osnovale bi filijale u toj zemlji, a zatim su internim pozajmljivanjem unutar kompanija uspevale da izbegnu plaćanje poreza u centralama. Zauzvrat su plaćale poreze u Luksemburgu, ali znatno povoljnije nego što bi to platile u zemljama u kojima im je centrala.

Portparol EK Margaritis Ščinas prokomentarisao je da je reč o pitanju koje spada u područje državne podrške.

"Reč je o tipičnom slučaju državnih podrški", kazao je on i dodao da sve članice EU pokušavaju da stvore povoljnu investicionu klimu za privlačenje ulagača, a da je na EK da istraži i obezbedi proveru evropskih pravila o takvoj vrsti podrške.

(Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track