Noam Čomski: Zbog Ukrajine svet na rubu nuklearnog rata!

Čuveni američki analitičar upozorio

Noam Čomski: Zbog Ukrajine svet na rubu nuklearnog rata!

Planeta -
On je istakao da odnosi između Rusije i Amerike u svakom trenutku mogu da eskaliraju, pri čemu postoji opasnost od uništenja obe svetske sile

VAŠINGTON - Američki lingvista, filozof, politički analitičar i pisac Noam Čomski (85) upozorio je da u svetu u svakom trenutku može da izbije stravični nuklearni rat zbog želje SAD da dominiraju svetom, njihovog sukoba s Rusijom zbog Ukrajine, ali i zbog stalne ekspanzije NATO.Prema njegovim rečima, trenutna nestabilna situacija između Moskve i Vašingtona koja se već pretvorila u novi hladni rat preti da u najgorem scenariju dovede do uništenja obe svetske sile.Pred pucanjem- Nekoliko puta u prošlosti dešavalo se da se svet približi tački pucanja. I to može ponovo da se dogodi, ali ne planirano, već iz svakodnevnih akcija čiji smo svedoci. Sad je posebno zategnuto zbog situacije u Ukrajini i izmeštanja takozvanog raketnog protivavionskog sistema na rusku granicu. Uz sve napore Zapada da Moskvu izoluje tako što joj uvodi sankcije, on nju u stvari približava istočnim zemljama, pre svega Kini. Time se na istoku stvara sistem koji može da utiče na kraj američke dominacije - istakao je Čomski.On se dotakao i teme opravdanosti postojanja NATO.- Zna se da je Alijansa formirana kako bi se Zapad tokom Hladnog rata odbranio od SSSR, ali njega više nema, pa se postavlja pitanje koja je uloga NATO sada. Njegova misija se očigledno promenila. Sada je to da kontroliše globalni energetski sistem, odnosno svet - istakao je on.NATO sprema manevreIstovremeno, nemački politički magazin Špigel juče je naveo da NATO najavljuje mogućnost da na granici između Rusije i Ukrajine izvede manevre sa učešćem desetina hiljada vojnika.- Do sada smo samo u zapadnim zemljama izvodili manevre sa od 25.000 do 40.000 ljudi. To ćemo sada raditi i u Istočnoj Evropi i na Baltiku - rekao je nemački NATO general Hans Lotar Domreze.Špigel ističe da Severnoatlantska alijansa razmišlja o provokativnim akcijama protiv Moskve i moguće je da želi da prvi put izvede velike manevre u Istočnoj Evropi, i to u graničnom regionu ka Rusiji. Do sada se govorilo o 3.000 - 5.000 ljudi.

Optužbe iz Kijeva na istok bivše republike SSSR ušli tenkovi RUSI PRODIRU U UKRAJINUKijev je juče saopštio da su na istok Ukrajine iz Rusije ušla 32 tenka s artiljerijskim oružjem i vojnicima, kao i da je u tom delu zemlje za 24 časa stradalo pet vojnika.- Nastavlja se slanje vojne opreme i ruskih plaćenika na borbene linije. Mogu da potvrdim da su 32 tenka, 16 haubica i 30 vojnih kamiona „kamas“ s vojnicima ušla u Ukrajinu iz Rusije i da se oni kreću ka gradu Krasni Luč u oblasti Luganska - izjavio je portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko.On je dodao da je još jedan konvoj kamiona koji prevozi tri radio-stanice prešao granicu kod prelaza Izvarin.Inače, zbog ponovne eskalacije sukoba na istoku Ukrajine ruski lider Vladimir Putin naredio je hitno sazivanje Saveta bezbednosti na kom će se razmatrati pitanje stravične humanitarne krize u Donbasu.Najave iz KremljaSUSRET PUTINA I OBAME ZA SEDAM DANA?Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Barak Obama mogli bi da se sastanu na samitu Grupe 20 koji će biti održan u australijskom gradu Brizbejnu 15. i 16. novembra, izjavio je juče Putinov pres-sekretar Dmitrij Peskov.Ne isključujemo da će oni i ovako ili onako komunicirati - dodao je Peskov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track