200.000 DOLARA: Sin jugoslovenskog diplomate prodaje Pavelićev pištolj
Foto: Katalog Jutarnji

U najnovijem katalogu najpoznatije svetske aukcijske kuće za oružje Rock Island

200.000 DOLARA: Sin jugoslovenskog diplomate prodaje Pavelićev pištolj

Planeta -
Kako se lični pištolj poglavnika takozvane Nezavisne Države Hrvatske Ante Pavelića , specijalno izrađen za njega, s njegovim monogramom i slovom U , našao u katalogu najpoznatije američke aukcijske kuće za oružje Rock Island i što se s njim dešavalo od 1941. , kad ga je dobio na dar od nemačkih saveznika

U najnovijem katalogu najpoznatije svetske aukcijske kuće za oružje Rock Island našao se lični pištolj nekadašnjeg ustaškog poglavnika Ante Pavelića . Američki aukcionar prodaje ga po početnoj ceni od 25.000 američkih dolara , a njegov vlasnik je uveren kako će Valther PP naći kupca i za 200.000 doalra. Kolekcionari širom sveta i danas ne štede novca da bi se domogli unikatnih primeraka oružja izrađenog za visoke nacističke zvaničnike i čelne ljude kvislinških režima. Sasvim je izvesno da će Pavelićev pištolj novog vlasnika naći među imućnim hrvatskim emigrantima, posebno u Australiji .

Vlasnik pištolja, čiji identitet se krije, državljaninu je SAD, srednjih godina koji je rođen u Hrvatskoj i potiče iz antifašističke porodice .Pištolj je nasledio od oca koji je bio istaknuti učesnik Narodnooslobodilačke borbe, a posle Drugog svetskog rata sve do penzije radio je kao ugledni jugoslovenski diplomata. Umro je 1987. u 74 godini i pre smrti sinu je predao taj pištolj koji je 1967. dobio na dar od prijatelja, takođe jugoslovenskog diplomate. Tih se godina, naime , od jugoslovenskih ambasadora očekivalo da znaju rukovati oružjem i tom gospodinu Pavelićev Valther nije bio jedini pištolj, piše Jutarnji list .Njegov sin , sadašnji vlasnik pištolja , sasvim je siguran da njegov otac iz njega nikada nije pucao. Uglavnom je skupljao prašinu. Nije poznato gde se pištolj nalazio od 1945. do 1967. godine niti kako je stigao u ruke čoveku iz diplomatije. Poznato je i da su si Titovi diplomati iz tog vremena međusobno poklanjali oružje koje su imali kao ratne trofeje, uglavnom otete neprijatelju .Pouzdano se zna da je čelični Valther s drškom obloženim bjelokošću nađen među Pavelićevim ličnim stvarima u njegovu kancelariji u današnjim Banskim dvorima na zagrebačkom Markovom trgu. Ustaški vođa pobegao je iz Hrvatske 6. maja 1945, samo dva dana pre nego što je Titova vojska ušla u Zagreb . Sa sobom , očigledno , nije mnogo toga poneo, pa ni pištolj koji su mu poklonili nacisti.

Reč je o pištolju kalibra 7,65 milimetara za koji se po serijskom broju ne može precizno utvrditi kada je proizveden u nemačkoj fabrici Vafen Fabrik Valther. Većina podataka o proizvodima uništena je u savezničkom bombardovanju fabrike, a ono što nisu uništili bombama , Amerikanci su iz fabrike odneli nakon što je njihova vojska ušla u poraženu Nemačku .

Fabrički su na dršku od slonovače s jedne strane ugravirani stilizovani inicijali AP, as druge hrvatska šahovnica sa slovom U, koja je bila simbol Pavelićeve države. Američki stručnjaci za oružje nimalo ne sumnjaju da je pištolj zaista pripadao Anti Paveliću, a utvrdili su i da je bio korišćen.Valther PP vrlo je popularna marka pištolja koju je za policijsku upotrebu 1929. godine dizajnirao Karl Valther . Nemačka vojska koristila ga je od 1935. sve do 1992. godine , a gotovo identičan model se i danas proizvodi . Novi se prodaje za oko 1000 evra , a može biti i nekoliko puta skuplji ako je reč o unikatnom modelu sa ugraviranim elementima . Tržišnu dugovečnost ovaj pištolj svakako duguje dobroj kvaliteti izrade i lakoći rukovanja . Jednostavno ga je rasklopiti , a ima i odličnu kočnicu , odnosno mehanizam koji sprečava da oružje slučajno opali , zbog čega je vrlo siguran za korišćenje . Težak je 665 grama i dugačak 17 centimetara . U njega stane 11 metaka koje ispaljuje na domet od 100 metara brzinom od 256 metara u sekundi . Veoma se dobro prodaje u SAD - u , posebno malo modifikovani model kalibra 9 milimetara , koji je ubojitiji od modela koji se koristio za vreme Drugog svetskog rata . Valter PP svetsku slavu je stekao mnogo posle rata , i to zahvaljujući filmovima o britanskom tajnom agentu Džejmsu Bondu koji se od njega retko kada odvajao . Vrlo se verovatno nijedan pištolj nije toliko pojavljivao na filmskom platnu poput nemačkog Valthera.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track