Predsednika napali zbog krvoprolića!
Foto: Rojters

Veliki neredi protesti bukte širom Meksika

Predsednika napali zbog krvoprolića!

Planeta -
Pobuna Demonstranti spalili vrata jedne od rezidencija Enrikea Penje Nijeta, dok su na zgradu regionalne vlade bacili zapaljive bombe
1 / 3

MEKSIKO SITI - Otkriće da su članovi narko-kartela ubili 43 studenta izazvalo je proteste širom Meksika. Na jugu zemlje je spaljeno više vozila, na sedište regionalne vlade bačene su zapaljive bombe, dok je u prestonici gorela kapija predsedničke palate.U prestonici savezne države Gerera, Čilpančingu, više od 300 studenata je bacalo kamenice i zapaljive bombe na sedište regionalne vlade.

Lider... Enrike Penja Nijeto
Lider... Enrike Penja Nijeto

Oni su spalili oko 10 vozila, uključujući kamione i jedno vozilo savezne policije, uzvikujući: „Oteli su ih žive, želimo ih žive“, ispred zgrade koja je delimično zapaljena u protestu zbog ovog slučaja prošlog meseca.

U Meksiko Sitiju na ulicama je bilo više hiljada ljudi. Oni su naglas brojali od jedan do 43 i držali sveće tokom šetnje kroz prestonicu, a mogli su se čuti i povici: „Penja Nijeto, napolje!“ i „Narod te ne želi!“. Grupa demonstranata uzela je metalne šipke od barikada i pokušala da provali u predsedničku palatu. Deo kapije su zapalili, a na zgradi sprejom ispisali: „Želimo ih nazad žive“.Predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto koristi palatu za ceremonijalne događaje, a živi u rezidenciji Los Pinjos u drugom delu prestonice.Studenti su se vodili kao nestali od 26. septembra, kad su sa svog koledža u Ajocinapi otputovali u susedni grad Igvalu na proteste. Tužilaštvo navodi da je gradonačelnik, iz bojazni da bi mogli da prekinu govor njegove supruge, naložio policiji da im se suprotstavi. Policajci su pucali na nekoliko autobusa, pri čemu su poginula tri studenta i tri prolaznika.

Državni tužilac je saopštio da su tri člana bande Unidos gereros priznala da im je studente predala policija, koja ih je odvezla do deponije u Kokuli, blizu Igvale.Oko 15 studenata je već bilo mrtvo, a ostale su ubili. Tela su, prema rečima tužioca, zapalili koristeći benzin, gume, drvo i plastiku, a plamena buktinja gorela je više od 14 sati. Rođaci nestalih odbijaju da poveruju vlastima dok ne dobiju DNK rezultate ugljenisanih ostataka od nezavisnih forenzičara iz Argentine.

HapšenjaIZA REŠETAKA I GRADONAČELNIKVlasti su uhapsile 74 ljudi, uključujući gradonačelnika i njegovu suprugu, 36 policajaca i nekoliko operativaca bande Unidos gereros. Ukoliko se ispostavi da su priznanja tačna, ovo masovno ubistvo naći će se među najgorim masakrima u ratu protiv droge u Meksiku, u kom je od 2006. ubijeno preko 80.000, a nestalo više od 22.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track