PUTIN: Ukrajinske vlasti ometaju istragu o padu malezijskog aviona MH17
Foto: AP

Direktno

PUTIN: Ukrajinske vlasti ometaju istragu o padu malezijskog aviona MH17

Planeta -
Predsednik Rusije objasnio premijeru Malezije da istražitelji nisu mogli do olupine jer ukrajinska vojska neprestano granatira tu oblast i ne dozvoljava im pristup

PEKING - Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je danas ukrajinsku vladu da ometa istragu o obaranju malezijskog putničkog aviona sa 298 putnika i članova posade u julu ove godine iznad istočne Ukrajine.

"Isticanje da je teritorija na kojoj se srušio avion pod kontrolom proruskih snaga apsolutno je neosnovano. Nisu oni već suprotna strana ta koja neprekidno granatira tu oblast i ne dozvoljava pristup istražiteljima", izjavio je Putin u razgovoru sa malezijskim premijerom Nadžibom Razakom na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Pekingu.

Nezavisni istražitelji nisu imali neometani pristup ostacima aviona na teritoriji koja se nalazi pod kontrolom proruskih snaga koje su u sukobu sa ukrajinskim snagama, navodi Rojters.

Predsednik Rusije takođe je rekao da Rusija podržava potpunu i nepristrasnu istragu o obaranju aviona.

Avion je oboren 17. jula na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur. Ukrajina i Zapad optužuju proruske snage da su ga oborile raketom ruske proizvodnje, što Rusija negira.

Nadžib, koji je obećao da će odgovorni za pad aviona biti izvedeni pred lice pravde, rekao je da su prvi rezultati istrage pokazali da pad aviona nije izazvala tehnička greška u avionu, već spoljašnji objekat.

"U ovom trenutku imamo više pitanja nego odgovora. Najvažnije je da dobijemo pristup mestu nesreće", kazao je on.

U međuvremenu, ministarstvo za vanredne situacije samoproglašene Donjecke Narodne Republike saopštilo je da sutra počinje uklanjanje olupine aviona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track