NE LAŽITE DA STE NOVINARI: Agent FBI se lažno predstavio i naljutio agenciju Asošiejtid pres!
Foto: Reuters

preterali

NE LAŽITE DA STE NOVINARI: Agent FBI se lažno predstavio i naljutio agenciju Asošiejtid pres!

Planeta -
U pismima ministru pravde Eriku Holderu i direktoru FBI-a Komiju, predsednik i direktor AP-a Geri Pruit pitao je ko je odobrio da se agent 2007. predstavi kao novinar, koja procedura je sledila posle tog odobravanja i da li se to još rad

VAŠINGTON - Novinska agencija Asošiejtid pres tražila je uveravanja od Ministarstva pravde SAD da agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) više nikada neće izigravati predstavnike medija. Direktor FBI-a Džejms Komi u tekstu u Njujork tajmsu prošle nedelje je naveo da se agent FBI-a predstavio kao izveštač AP-a kako bi pomogao u hvatanju 15-godišnjeg mladića koji je osumnjčen za pretnje bombama u državi Vašington.

U pismima ministru pravde Eriku Holderu i direktoru FBI-a Komiju, predsednik i direktor AP-a Geri Pruit pitao je ko je odobrio da se agent 2007. predstavi kao novinar, koja procedura je sledila posle tog odobravanja i da li se to još radi.

"Najvažnije, želimo uveravanja da se to više neće desiti", rekao je Pruit. Komi je rekao da se agent predstavio kao novinar kada je pitao osumnjučenog da pregleda lažan članak AP-a o pretnjama i sajbernapadima na školu kako bi osigurao da je osumnjičen prikladno predstavljen.

To je urađeno preko elektronske pošte a u lažnom članku se nalazio softver za verifikovanje internet adrese. Kada je osumnjčeni kliknuo na link, otrkio je lokaciju svog kompjutera i internet adresu što je pomoglo agentima da potvrde njegov identitet.

Direktor FBI-a je rekao da je ta "neobična tehnika" bila legalna po uputstvima te službe tada, da je i dalje zakonita, kao i "u nekim retkim slučajevima prikladna", mada bi ipak danas bilo potrebno odobrenje s višeg nivoa nego 2007.

Pruit je rekao da ta tvrdnja nije uteha za medije i da je "FBI krađom identiteta umrljao" reputaciju AP-a, ugrozio njegove novinare i umanjio vrednost slobode medija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track