LEKARI ILI KASAPI? Osam žena umrlo posle besplatne sterilizacije koju organizuje vlada Indije!
Foto: Reuters

Zločinački nemar

LEKARI ILI KASAPI? Osam žena umrlo posle besplatne sterilizacije koju organizuje vlada Indije!

Planeta -
Još 20 nesrećnica je u kritičnom stanju, sve imaju infekciju i sve su siromašne seljanke operisane u okviru vladinog besplatnog programa za smanjenje populacije

NJU DELHI - Osam žena je umrlo a 20 je u kritičnom stanju, posle operacija sterilizacije u okviru besplatnog vladinog programa za smanjenje rastuće indijske populacije.

Ukupno 83 žene, od kojih su većina siromašne seljanke, operisano je u subotu u jednoj bolnici nedaleko od grada Bilaspura u centralnoj državi Čatisgar, prema okružnom sudiji Sidarti Komalu Pardešiju. Žene su posle zahvata u subotu uveče poslate kući, ali više od 20 njih kasnije je hitno prevezeno u privatne bolnice zbog infekcije.

Do danas, osam je umrlo, rekao je Pardeši.

"Sve su imale iste simptome", uključujući nizak krvni pritisak, glavobolju, probleme s disanjem i znake šoka, rekao je Arvind Gupota, direktor bolnice Apolo, jedne od klinika koje su primile bolesne žene.

U toku su autopsije umrlih.

Država je suspendovala četiri lekara koji su vršili operacije, rekao je Pardeši. Ona će takođe obešteti porodice umrlih sa oko 3.300 dolara koliko će dobiti svaka.

Indijska vlada, već dugo zabrinuta zbog brzog rasta broja stanovnika koji je trenutno dostigao 1,3 milijarde, ponudila je besplatnu sterilizaciju i za žene i za muškarce koji žele da izbegnu rizik i troškove da imaju bebu, mada su većina pacijenata žene. U mnogim slučajevima, država je ponudila jednokratnu isplatu za operaciju od oko 10-20 dolara, ili nedeljnu platu za onu osobu koja je siromašna.

Stotine miliona Indijaca žive u siromaštvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track