Dodik: Drago mi je što nismo sa SDA, njima ništa ne dugujemo!
Foto: Printscreen RTRS

Postizborna kombinatorika

Dodik: Drago mi je što nismo sa SDA, njima ništa ne dugujemo!

Planeta -
Predsednik RS je na pitanje zašto u novoj Vladi Republike Srpske nema SDA, bez čije podrške svojevremeno ne bi postao premijer, odgovorio da "ne postoji dug" prema ovoj stranci. SDA je iznela neprihvatljive zahteve, npr. četiri ministarstva u RS-u, na šta smo mi rekli ne, rekao je Dodik

Milorad Dodik, predsednik SNSD-a i novi-stari predsednik Republike Srpske govorio je o partnerstvu sa HDZ-om BiH i odnosu sa SDA.

Dodik je istakao da je Čović čovek "kojem veruje" i da je njihovo partnerstvo "čvrsto".

"Čović predstavlja jednu od retkih političkih figura koje drže do reči i dogovora. Prošao je veliku golgotu. Šikaniran je zbog svojih političkih stavova", istakao je Dodik.

Predsednik RS je na pitanje zašto u novoj Vladi Republike Srpske nema SDA, bez čije podrške svojevremeno ne bi postao premijer, odgovorio da "ne postoji dug" prema ovoj stranci.

"U Vladi su ljudi koji su zajedno prošli kroz iskušenja i izazove. Nisu učinili ništa jedan protiv drugog ili zajedno protiv nekog trećeg. Zabluda SDA i bošnjačke politike je što sve žele svesti na personalno", rekao je Dodik i dodao:

"Ja sam dobio mandat kao i Čović i mi ćemo se baviti politikom najbolje što možemo. Bilo je razgovora sa SDA. SDA je iznela neprihvatljive zahteve, npr. četiri ministarstva u RS-u, na šta smo mi rekli ne. Ali neko je drugi rekao da. Mi nećemo obećati jedno, a raditi drugo. Što se tiče SDA, njihova ambicija izaziva dodatnu destabilizaciju".Dodik je govoreći o formiranju vlade rekao da sa Petrom Đokićem (Socijalistička partija) i Markom Pavićem (DNS) razgovara na "partnerskoj osnovi" i odbacio da bi ga neko od njih mogao "ucenjivati" za neku od pozicija.

Ni mnogo jači i moćniji od Pavića i Đokića, svojim pritiscima, ucenama i zastrašivanjima nisu mogli od mene izvući politički ustupak. Sa Pavićem i Đokićem razgovaram na partnerskim osnovama šta je najbolje za RS. Blok SNSD, DNS i Socijalistička partija imaju većinu za formiranje vlade", zaključio je Dodik.

Dodik je prokomentarisao i današnje izbacivanje Mladena Ivanića iz Palate RS-a.

"Ivanić nikada nije bio u Palati predsednika. Tako da ga nisam mogao ni izbaciti. Pred palatom nema ni zastave BiH. Tamo je jedna kancelarija koju je koristio Radmanović (bivši srpski član Predsedništva BiH), kao moj prijatelj", rekao je.

Predsednik SNSD-a je na kraju razgovora kazao da će se Vlada RS biti formirana do Nove godine.

"Mi ćemo završiti formiranje Vlade RS do kraja godine, a na nivou BiH, tu je problem sa SDA", rekao je predsednik SNSD-a koji je zaključio da mu je "drago" što nije potpisao sporazum sa SDA.

Čović: Najjača stranka u RS treba da učestvuje u formiranju vlasti u BiH

Predsednik HDZ BiH Dragan Čović poručio je kako vlast na državnom nivou iz reda srpskog naroda treba da čini ona stranka koja formira vlast u Republici Srpskoj. On je uveren da će to biti SNSD, Milorada Dodika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track