(VIDEO) NASTAVLJENA AKCIJA DAMASK: 11 islamista pohapšeno širom BiH
Foto: Feđa Krvavac, Klix.ba

Borba protiv terorizma

(VIDEO) NASTAVLJENA AKCIJA DAMASK: 11 islamista pohapšeno širom BiH

Planeta -
Racije su počele u zoru na više lokacija. Više od 100 inspektora SIPA učestvuje u hapšenjima i pretresima na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica

MOSTAR - Pripadnici bosanskohercegovačke državne policijske agencije SIPA nastavili su danas u zoru veliku antiterorističku akciju "Damask" i na više lokacija širom BiH uhapsili 11 ekstremnih islamista osumnjičenih za povezanost s terorizmom i regrutovanje mladića za borbu u redovima ISIL.

Više od 100 inspektora SIPA, u saradnji s pripadnicima Obaveštajno-bezbednosne agencije i policije triju županija sa sedištima u Zenici, Tuzli i Sarajevu, učestvuje u hapšenjima i pretresima objekata na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica, javlja portal Klix.ba.

Svih 11 uhapšenih je pod nadzorom, a akcija je rezultat višegodišnje složene kriminalističke istrage, kojom je bio obuhvaćen veći broj osoba povezanih s terorističkim aktivnostima.

Vođa radikalnih islamista Bilal Bosnić ne u pritvoru od početka septembra (Foto: Printscreen YouTube)
Vođa radikalnih islamista Bilal Bosnić ne u pritvoru od početka septembra (Foto: Printscreen YouTube)

U pritvoru Suda BiH od početka septembra nalazi se vođa radikalnih islamista Bilal Bosnić, koji je uhapšen pod sumnjom da je organizovao regrutovanje mladića iz BiH za borbu u redovima zloglasne terorističke ISIL.

Zajedno s Bosnićem u pritvoru su još četiri od 16 uhapšenih pripadnika uglavnom radikalnog selefijskog pokreta.

Bezbednosne agencije i pravosuđe BiH reagovali su posle informacija da se do sada najmanje 150 državljana te zemlje pridružilo ISIL i bori se u Siriji. Po podacima državnih organa, do sada je na ratištima u Siriji poginulo 30 bosanskohercegovačkih državljana.

Pogledajte kako je uhapšen Bilal Bosnić:

http://www.youtube.com/watch?v=I9dcQWNVbHo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track