LISJENKO: Ukrajinske snage ne nameravaju da krše prekid vatre
Foto: Printscreen RT

Uveravanje

LISJENKO: Ukrajinske snage ne nameravaju da krše prekid vatre

Planeta -
Stanje u Donjeckoj i Luganskoj oblasti ima stabilnu tendenciju usložnjavanja, kaže portparol ukrajinske vojske

KIJEV - Ukrajinske snage bezbednosti ne nameravaju da krše režim prekida vatre, izjavio je danas vojni portparol Andrej Lisjenko, navodeći da situacija u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku ima "stabilnu tendenciju usložavanja", prenele su ukrajinske I ruske novinske agencije.

Sukobljene strane su, istovremeno, saopštile da je u borbama tokom proteklih 24 sata poginulo sedam njihovih pripadnika.

"Nema režima primirja, postoji režim prekida vatre. Ukrajina nastavlja da se pridržava tih dogovora. Ukrajinska strana spremna je i dalje da ih se pridržava, bez obzira na pokušaje da oni budu srušeni", rekao je on a prenosi RIA Novosti.

Ruska agencija podseća da je juče ukrajinski minister odbrane Stepan Poltorak saopštio da teku pripreme ukrajinskih oružanih snage za borbene operacije i da se one pregrupišu.

Prema Lisjenkovim rečima, stanje u Donjeckoj i Luganskoj oblasti ima "tendenciju ka osložnjavanju" i najveća vojna aktivnost uočava se na pravcu Luganska, a "ukrajinski vojnici registruju stalno premeštanje ruske vojne tehnike sa terorističkim oznakama prema linijij razgraničenja", preneo je Ukrinform.

S druge strane, samoproglašena Donjecka Narodna Republika saopštila je da su tokom 24 sata u Donjecku poginula tri ustanika a šestoro je ranjeno. Donjecke gradske vlasti saopštile su da je protekle noći u tom gradu ranjeno u artiljerijskom granatiranju troje civila, navodi RIA Novosti.

Gubernator Luganske oblasti Genadij Moskalj saopštio je, pak, da su u eksplozijama mina i granata u gradu Zalatoje u toj oblasti ranjena dva civila.

UNN podseća da je stalna predstavnica SAD pri UN Samanta Pauer izjavila da Rusija doprema vojnu tehniku u zoni operacije na istoku Ukrajine, a da je na sednici SB UN zamenik ruskog ambasadora pri Svetskoj organizaciji Aleksandar Pankin nazvao tvrdnje NATO i zapadnih zemalja o kretanju ruske vojske i tehnike na teritoriji Ukrajine "propagandnim falsifikatima".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track