SAMIT G20: Putina u Brizbejnu dočekali na nož!
Foto: Rojters

Okupljanje u Australiji

SAMIT G20: Putina u Brizbejnu dočekali na nož!

Planeta -
Ruskog lidera na aerodromu od viših australijskih funkcionera pozdravio samo pomoćnik ministra odbrane, a pre toga ga premijer Toni Abot optužio za agresiju

BRIZBEJN - Ruskog predsednika Vladimira Putina dočekali su na nož u australijskom gradu Brizbejnu, gde se održava dvodnevni samit G20 razvijenih industrijskih zemalja sveta, a na kom su glavne teme klimatski i ekonomski izazovi, ali i ukrajinska kriza, za čije je izazivanje više puta optuživana Rusija.Britanski premijer Dejvid Kameron, koji je prvi stigao u Australiju na važan međunarodni sastanak, održao je juče po podne govor u parlamentu te zemlje, tokom koga je uporedio Ruse s nacistima zbog, kako je naglasio, njihove agresije na Ukrajinu.- U Evropi se jedna velika zemlja iživljava nad manjom. Videli smo u prošlosti kakve to posledice može da izazove. Zato učimo iz istorije i ne dozvolimo da nam se dogode iste stravične stvari - istakao je Kameron.

Abot i Kameron
Abot i Kameron

Pretnje brodovimaTe oštre reči podržao je australijski premijer Toni Abot, inače domaćin samita, koji je, sa svoje strane, optužio ruskog lidera da pokušava da oživi izgubljenu slavu iz doba carizma. Abot je osudio to što su pre dva dana skoro do obale Australije doplovila četiri ruska vojna broda.- Na tim plovilima bilo je teško naoružanje, a jedan brod je bio razarač. Oni su deo klasičnog ruskog agresorskog vojnog obrasca - naglasio je Abot i podsetio da je njegova zemlja na to reagovala slanjem tri borbena plovila ka severnoj granici svojih voda.U skladu sa tim raspoloženjem i zategnutim odnosima na relaciji Moskva-Kanbera, ruskog predsednika juče su na aerodromu u Brizbejnu dočekali samo Stuart Robert, pomoćnik australijskog ministra odbrane, Paul de Džersej, guverner Kvinslenda, i Vladimir N. Morozov, ruski ambasador u toj zemlji. Prema navodima australijskih medija, ceo vrh vlasti ostrvske zemlje nije se pojavio jer je želeo da šef Kremlja oseti šta znači „ledeni doček“.- Nedugo nakon gospodina Putina, u Brizbejn su stigli nemačka kancelarka Angela Merkel i kineski predsednik Ksi Đingping. Na aerodrom se njima u susret odjednom slio ogroman broj funkcionera, koji su se, očigledno, krili negde - primećuje News.com.au.

Poziv na odgovornostInače, odnosi između Australije i Rusije drastično su se pogoršali nakon što je avion „malezija erlajnsa“ na letu MH-17 sa 298 putnika i članova posade pao na teritoriju Ukrajine. U njemu je veliki broj putnika bio iz Australije, a premijer te zemlje za tragediju krivi Rusiju i njenog lidera. Neposredno pre početka samita, on je obećao da će rušenje putničke letelice biti jedna od gorućih tema i da će naterati Putina da prizna odgovornost za to.

Posete posle Novog Zelanda na sastanak s ruskim liderom ČELIČNA MERKELOVA POKAZALA EMOCIJENemačka kancelarka Angela Merkel, poznata kao hladni i racionalni lider, zbog čega su je mnogo puta nazivali čeličnom Merkelovom, pokazala je i nežniju stranu tokom posete Novom Zelandu. Naime, ona se tom prilikom na tradicionalni način, dodirivanjem nosa, pozdravila sa ratnikom koji ju je dočekao na aerodromu, a kasnije mazila pticu kivi, pri čemu joj je lice ozario osmeh.Nemački mediji primećuju da nakon posete Novom Zelandu njihova liderka ima malo teži posao, s obzirom na to da je iz te zemlje otputovala na Samit G20 u Brizbejnu, gde je čeka rasprava o nizu gorućih svetskih tema. Kako je navedeno, na marginama samita Angela Merkel bi trebalo da se sastane i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.Organizovani protestiGRAĐANI ISMEVALI UČESNIKEVlada Australije dozvolila je pojedinim grupama da organizuju proteste tokom vikenda dok traje Samit G20 u Brizbejnu, a već juče je desetine građana izašlo na ulice i apelovalo na probleme kojima bi, prema njihovom mišljenju, svetski lideri trebalo da se pozabave. Neke od njih su rastuća nejednakost među ljudima, siromaštvo, klimatske promene, korupcija i slično.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track