BOGATAŠICE: Ove žene zajedno imaju 119,8 milijardi dolara!
Foto: Profimedia

Nova rang-lista najimućnijih dama na svetu

BOGATAŠICE: Ove žene zajedno imaju 119,8 milijardi dolara!

Planeta -
Prvu poziciju drži Kristi Volton, vlasnica „Volmarta“, čije je bogatstvo procenjeno na čak 39,9 milijardi dolara
1 / 6 Foto: Rojters

VAŠINGTON - Na samom svetskom vrhu po bogatstvu koje poseduju našla se grupa od devet žena, koje dolaze iz sedam regiona - severnoameričkog, evropskog, pacifičkog, azijskog, latinoameričkog i bliskoistočnog, a koje zajedno raspolažu s neverovatnih 114,6 milijardi dolara.

Prema listi koju je sastavila specijalizovana kompanija“Velt-X“, na prvom mestu najbogatijih dama na planeti našla se Kristi Volton (59), udovica Džona T. Voltona, inače sina osnivača američke kompanije „Volmart“.

Njeno bogatstvo procenjeno je na čak 39,9 milijardi dolara, a Forbs ju je 2013. proglasio šestom najbogatijom osobom u SAD. Njen novac potiče od najvećeg dela deonica koje ima u „Volmartu“, ali i u kompaniji „Ferst solar“. Voltonova se sedam puta našla na prvoj poziciji na listi žena s najvećim imetkom.

Drugo mesto zauzela je čuvena Francuskinja, vlasnica kompanije „Loreal“ Lilijan Betenkur (92). Ona raspolaže sa 31,3 milijarde dolara zahvaljujući nasledstvu od oca Ežena Šulera, osnivača „Loreala“, ali i sredstvima koja je zaradila nakon što je kompanija postala vodeća u svetu kozmetike.

Džina Rajnhart iz Australije najbogatija je žena pacifičkog regiona, ali i sveta, a u jednom trenutku čak se po vrednosti imetka približila prvoplasiranoj Kristi Volton. Ipak, njeno bogatstvo sada je procenjeno na 14,8 milijardi dolara, a nasledila ga je zahvaljujući poslu s rudnicima koji je započeo njen otac Lang Henkok. Osim što je nastavila njegov biznis, Rajnhartova je i medijski mag jer je postala vlasnik „Ferfaks medije“ i kupila veći deo deonica „Ten netvork holdingsa“.

Slimove nasledniceSESTRE IMAJU PO 6,3 MILIJARDE DOLARAU grupi najbogatijih žena našle su se i sestre Vanesa Paola Slim Hadž, Marija Soumaja Slim de Romero i Joana Slim Ajub, inače ćerke meksičkog biznismena, investitora i milijardera Karlosa Slima. Svaka od raspolaže bogatstvom od po 6,3 milijarde dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track