ISIL OPET ZGROZIO SVET: EU oštro osuđuje ubistvo američkog humanitarca Pitera Kasiga
Foto: Reuters

Čisto zlo

ISIL OPET ZGROZIO SVET: EU oštro osuđuje ubistvo američkog humanitarca Pitera Kasiga

Planeta -
Snimak na kojem se vidi kako džihadisti odsecaju glave Kasigu i grupi sirijskih vojnika su autentični

BRISEL - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za humanitarnu pomoć i vanredne situacije Hristos Stilijanides oštro su jutros osudili ubistvo američkog humanitarnog radnika Pitera Kasiga u Siriji.

“EU je potpuno spremna da se suprotstavi pretnji takozvane Islamske države", poručili su visoka predstavnica i komesar u zajedničkom saopštenju za medije.

Džihadisti su juče objavili snimak na kome se vidi kako odsecaju glave Kasigu i grupi sirijskih vojnika.

Predsednik SAD Barak Obama osudio je taj "čin apsolutnog zla" pripadnika Islamske države i rekao da Kasigovo pogubljenje "nije čin nijedne vere, svakako ne islamske vere koju je Abdul Rahman (Piter Kasig) usvojio".

I Francuska i Velika Britanija žestoko su osudile pogubljenje američkog taoca u Siriji.

Kasig (26) bio je vojnik u Iraku, prešao je u islam 2012. godine i osnovao humanitarnu organizacija SERA kada je napustio vojsku. Pojavljuje se na snimku 3. oktobra, kada je ubijen Britanac Alen Hening. Na tom snimku džihadisti navode da je on sledeća žrtva.

Kasig je treći američki talac kojeg su ubili džihadisti ISIL, a ubijena su i dva Britanca. Sve žrtve su otete u Siriji, gde tri godine besni građanski rat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track