IRAN ZAPADU: Ne očekujte previše, prvo gledamo svoj nuklearni interes
Foto: AP

Teheran oprezan

IRAN ZAPADU: Ne očekujte previše, prvo gledamo svoj nuklearni interes

Planeta -
Predviđeno je da se konačni sporazum o iranskom nuklearnom programu postigne do 24. novembra

BEČ - Ministar inostranih poslova Irana Mohamed Džavad Zarif rekao je danas, povodom nastavka pregovora zvaničnog Teherana sa pet zemalja članice UN sa pravom veta I Nemačkom o svom nuklearnom programu, da ne treba imati preterana očekivanja.

On je, po dolasku u Beč, rekao da se mora pronaći rešenje u „interesu nacije“.

Iran i pet zemalja članica UN sa pravom veta, kao i Nemačka, takozvan „P5+1“ grupa, ove nedelje ponovo pregovaraju u Beču sa Iranom o rešenju višegodišnjeg spora oko nuklearnog programa Teherana.

Zapad prebacuje Iranu da tajno radi na razvoju nuklearnog naoružanja, a Teheran to odbacuje tvrdeći da su nuklearne aktivnosti isključivo mirnodopske.

Kako je predviđeno Zarif će danas imati radni ručak sa glavnim pregovaračem EU Ketrin Ešton, uoči početka pregovora.

Američki šef diplomatije Džon Keri, prema agencijama, izjavio je u Londonu da se radi o odlučujućoj nedelju za rešenje nuklearnog spora sa Iranom.Iran, prema njegovim rečima, mora svet uveriti da je njegov nuklearni program mirnodopski, a za to je potrebno da vlada u Teheranu sarađuje sa međuanrodnom zajednicom. Inače, Keri će se pregovorima u Beču pridružiti, kako se očekuje, u sredu, kada je planirano da doputuju i drugi šefovi diplomatija zemalja učesnica.

U pregovorima sa Iranom predviđeno je da se postigne konačni sporazum do 24.oktobra.

Hamond: Moguć skori nuklearni dogovor

Sporazum zvaničnog Teherana i šest svetskih sila oko iranskog nuklearnog programa može da bude postignut do roka 24. novembra, izjavio je danas britanski šef diplomatije Filip Hamond, ali je upozorio da je za postizanje dogovora ipak potrebno da vlasti u Teheranu pokažu veću fleksibilnost u pregovorima, preneo je Rojters.

"Verujem da dogovor može da bude postignut", rekao je Hamond nakon sastanka sa američkim državnim sekretarom DŽonom Kerijem u Londonu. "Mi, međutim, ne želimo da postignemo loš dogovor. Ovi pregovori su izuzetno teški, a da bismo ostvarili uspeh, potrebno je da Iran pokaže veću fleksibilnost", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track