MEDVEDEV: Rusija ima dovoljno žita za prehrambenu sigurnost
Foto: Reuters

Dovoljno hrane

MEDVEDEV: Rusija ima dovoljno žita za prehrambenu sigurnost

Planeta -
Rusija je sposobna, u najmanju ruku, da prehrani samu sebe, a i da zauzme mesto među vodećim poljoprivrednim zemljama, podsetio premijer

MOSKVA - U Rusiji je požnjeveno dovoljno žita za njenu prehrambenu sigurnost, rekao je danas premijer Dmitrij Medvedev.

On je, na sednici o inovacijama u poljoprivredi, istakao da su u biljnoj proizvodnji zadovoljene, čak i premašene osnovne pozicije prehrambene sigurnosti, preneo je Itar-Tass. Medvedev je dodao da će ovogodišnja žetva biti oko 104 miliona tona. Prema njegovim rečima, postignuti su uspesi i u živinarstvu, svinjogojstvu, kao i u proizvodnji mleka.

"Više puta smo govorili da je Rusija sposobna, u najmanju ruku, da prehrani samu sebe, a imajući u vidu ogromne rezerve vode, obradive zemlje i drugih resursa, i da zauzme mesto među vodećim poljoprivrednim zemljama", rekao je premijer i ukazao na to da na "ruskim proizvođačima leži posebna odgovornost da obezbede isporuku u potrebnom obimu i kvalitetu".

Medvedev je podsetio da se i u svetu i u Rusiji primenjuje automatizovana proizvodnja, tako da je značajan progres dostignut i u oblasti poljoprivrede, gde se objedinjuju mogućnosti navigacionih sistema, satelitskih podataka i kompjutereskih programa za određivanje potrebne količine đubriva.

"To omogućava da se ide na suštinski drugačiji nivo produktivnosti", zaključio je premijer Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track