KRVAVI NOVAC: Teroristi ISIL od otkupnina za otete zaradila 45 miliona dolara
Foto: Reuters

Kriminalci

KRVAVI NOVAC: Teroristi ISIL od otkupnina za otete zaradila 45 miliona dolara

Planeta -
Stručnjaci kažu da je kidnapovanje postalo ključna taktika džihadista za ostvarivanje prihoda

NJUJORK - Teroristička organizacija Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL), koja drži pod kontrolom velike delove Sirije i Iraka, zaradila je tokom prošle godine između 35 i 45 miliona dolara tražeći otkupninu za ljude koje su oteli, izjavila je stručnjak Ujedinjenih nacija Jotsna Laldži.

Ona je na sastanku Antiterorističkog komiteta Saveta bezbednosti UN iznela procenu da je terorističkim grupacijama na ime otkupnine između 2004. i 2012. isplaćeno ukupno 120 miliona dolara, prenela je agencija AP. Stručnjak UN, koja prati uspešnost sankcija protiv Al Kaide, istakla je da je kidnapovanje postalo "ključna taktika Al Kaide i njenih filijala za ostvarivanje prihoda". Ona je podsetila i na snimak objavljen u oktobru 2012. u kojoj lider Al Kaide Ajman al-Zavahri poziva militante da kidnapuju zapadnjake.

Prema podacima Komiteta UN za sankcionisanje Al Kaide, iako je pažnja medija usmerena ka stranim taocima, za čiji se otkup isplaćuje najviše sredstava, velika većina žrtava kidnapovanja je oteta u sopstvenoj zemlji.

Laldži je dodala da terorističke grupe same vrše otmice, dok u slučaju Al Kaide na arapskom poluostrvu oni sarađuju sa pripadnicima plemena u Jemenu, koji im isporučuju taoce za određenu nadoknadu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track