Zabranjeni noćni letovi na aerodromu u Frankfurtu

Žalili se na buku

Zabranjeni noćni letovi na aerodromu u Frankfurtu

Planeta -
Nemačka avioindustrija očekuje gubitke zbog odluke suda i strahuje od mogućnosti da se slične zabrane prošire i na druge aerodrome u zemlji

BERLIN - Savezni sud u Lajpcigu potvrdio je danas zabranu noćnih letova na najvećem nemačkom aerodromu u Frankfurtu. Avioni će, zbog buke, morati da ostanu na zemlji između 23 časa i pet časova ujutru, prenele su svetske novinske agencije.

Zabranu noćnih letova tražili su stanovnici okolnih naselja zbog velike buke. Nemačka industrija aviosaobraćaja očekuje gubitke zbog odluke suda i strahuje od mogućnosti da se slične zabrane prošire i na druge aerodrome u zemlji. Noćna sletanja i poletanja koristile su uglavnom teretne aviokompanije, koje će najviše pogoditi zabrana letova. Već tokom privremene mere zabrane koja je od oktobra 2011. ograničila broj noćnih letova na 17, obim prevezene robe opao je 8,4 odsto na mesečnom nivou.

Istovremeno je na amsterdamskom aerodromu, koji se nalazi reltivno blizu, promet robe povećan šest odsto. Prevoznici su, zajedno sa kompanijom koja upravlja frankfurtskim aerodromom "Fraport", unapred upozoravali da će definitivna zabrana značiti gubitak radnih mesta i milijardi evra u nemačkom aviosaobraćaju. Ključni prevoznik "Lufhanza kargo" (Lufthansa Cargo) je doduše najavio da će frankfurtski aerodrom koristiti i dalje, ali će značajno smanjiti planirane investiticije od više od milijardu evra.

Zbog trajne zabrane noćnih letova u Frankfurtu kompanija računa sa padom profita od 40 miliona evra godišnje. Aerodrom u Frankfurtu je treća najveća evropska vazdušna luka, posle londonskog Hitrou i Šarl de Gol u Parizu. Prema aktuelnim podacima, dnevno prihvati i otpremi 4.630 putničkih letova do 304 destinacije u 108 zemalja. Povrh toga je 235 teretnih letova. Preko aerodroma je tokom 2011. prošlo 56,44 miliona putnika, a na njemu radi više od 70.000 ljudi. Prema aktuelnom redu letenju shodno internet stranici aerodroma Nikola Tesla, zabrana ne bi trebalo da se odrazi na letove iz Frankfurta za Beograd, jer se oni, odvijaju van perioda zabrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track