MERKELOVA OPTUŽILA RUSIJU: Moskva krši međunarodno pravo i ugrožava mir u Evropi
Foto: AP

Oštro

MERKELOVA OPTUŽILA RUSIJU: Moskva krši međunarodno pravo i ugrožava mir u Evropi

Planeta -
Kancelarka smatra da je za umirivanje bojazni Rusije od izbijanja EU i NATO na njene granice sasvim dovoljno to što je ona rekla Vladimiru Putinu da to nije cilj Evrope

BERLIN - Nemačka kancelarka Angela Merkel oštro je kritikovala Rusiju danas u Bundestagu i, optužujući Moskvu da ne poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, rekla da se "ruska aneksija Krima" ne može pravdati nijednim jedinim sredstvom.

"Cilj je suverena Ukrajina, koja će o svojoj budućnosti sama odlučivati", izjavila je ona. Takođe je rekla da se i direktno i indirektno učešće Rusije u borbama u Donjecku na istoku Ukrajine ne može pravdati i optužila je Rusiju da svojom politikom "krši međunarodno pravo i dovodi u pitanje evropski mirovni poredak".

Merkelova je, u generalnoj debati o nemačkom budžetu, odbacila kritike da Evropa nije dovoljno ozbiljno uzela u obzir ruska pribojavanja zbog pregovora o Sporazumu o asocijaciji Ukrajine i Evropske Unije (EU) i rekla da je ona o tome sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarala i uvek pojašnjavala da se ne radi o tome da se Ukrajina okrene od Rusije i zatim jednostrano okrene ka EU.

Ona je indirektno pokušala i da protivureči utisku, stvorenom u nemačkoj javnosti o tome da postoje u okviru nemačke vlade diference o nemačkoj politici prema Rusiji i razlike između nje i šefa diplomatije Frank-Valtera Štajnmajera, komentarišu nemački mediji njen nastup u Bundestagu. Merkelova je, naime, pohvalila Štajnmajera za njegove diplomatske napore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja